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The AICPA Professional Ethics Executive Committee (PEEC) has developed sample language 

which could be used to fulfill the requirement in the “Use of a Third-Party Service Provider” 

interpretation [AICPA, Professional Standards, ET sec. 1.150.040] of the “Integrity and Objectivity 

Rule” [AICPA, Professional Standards, ET sec. 1.100.001] provides that in cases where the 

member chooses to provide written disclosure. While the interpretation does not require that the 

disclosure be in writing, the PEEC recognizes that some may choose to provide written disclosure 

to the client in fulfilling the requirements of the rules. Please note that the following is for illustrative 

purposes only, and members should ensure that any final language, complies with their firm’s 

policies and procedures and applicable laws and regulations including the rules of other regulatory 

bodies such as state boards of accountancy, Securities and Exchange Commission (SEC), 

General Accountability Office (GAO), etc.  

The firm may from time to time, and depending on the circumstances, use 

third-party service providers in serving your account. We may share 

confidential information about you with these service providers, but remain 

committed to maintaining the confidentiality and security of your 

information. Accordingly, we maintain internal policies, procedures and 

safeguards to protect the confidentiality of your personal information. In 

addition, we will secure confidentiality agreements with all service providers 

to maintain the confidentiality of your information and we will take 

reasonable precautions to determine that they have appropriate procedures 

in place to prevent the unauthorized release of your confidential information 

to others. In the event that we are unable to secure an appropriate 

confidentiality agreement, you will be asked to provide your consent prior to 

the sharing of your confidential information with the third-party service 

provider. Furthermore, the firm will remain responsible for the work provided 

by any such third-party service providers.  

Highlights of the third-party service provider interpretations are as follows:  

 The “Use of a Third-Party Service Provider” interpretation of the “Integrity and Objectivity 
Rule” requires that, prior to sharing confidential client information with the service provider, 
a member inform the client, preferably in writing, that he or she may be using a third-party 
service provider when providing professional services (this provision does not apply to 
third-party service providers used only to provide administrative support services such as 
record storage, software application hosting and authorized e-file tax transmittal services 
to the client.)  

 The “Use of a Third-Party Service Provider” interpretation [AICPA, Professional 

Standards, ET sec. 1.300.040] of the “General Standards Rule” [1.300.001] clarifies the 

application of “General Standards Rule” and the “Compliance with Standards Rule” to 

members who use a third-party service provider in providing professional services to 
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clients, and makes clear the committee's position that the member is responsible for all 

work performed by the service provider.  

 The “Disclosing Information to a Third-Party Service Provider” interpretation [AICPA, 

Professional Standards, ET sec. 1.700.040] of the “Confidential Client Information Rule” 

[1.700.001] applies the guidance to any third-party service provider used by the member, 

including those who provide only administrative support services. While not requiring 

specific client consent prior to disclosing confidential client information to a third-party 

service provider, the ruling does require a member to enter into a contractual agreement 

with the third-party service provider to maintain the confidentiality of the client's 

information, and requires that members be reasonably assured that the third-party service 

provider has appropriate procedures in place to prevent the unauthorized release of 

confidential client information.  

 The provisions of these interpretations are effective for all professional services performed 

on or after July 1, 2005, except for professional services performed pursuant to 

agreements in existence on June 30, 2005 that are completed by December 31, 2005.  
 

The interpretations available at:  http://pub.aicpa.org/codeofconduct.  

 

The Background and Basis for Conclusions are available at:  

http://www.aicpa.org/download/ethics/Outsourcing_Basis.pdf 
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