
No
t

1 NATIONAL CONFERENCE OF CPA PRACTITIONERS
z

22 Jericho Turnpike Suite 110 516 333 8282
Mineola NY 11 501 FAX 516 333 4099

TOLL FREE 888 4885400

August 23 2010

AICPA Peer Review Program

220 Leigh Farm Road
Durham NC 277078110

Attention LaShaun King Technical Manager

Re Exposure Draft on Peer Review of QCM and CPE Materials

Ladies and Gentlemen

Attached hereto is our organizationsresponse to the questions addressed in the Exposure Draft
on Peer Review Standards

We appreciate the opportunity of being allowed to respond to your requested questions

If you should require any additional clarification please contact Stuart G Lang CPA or Khozem
Master CPA at any time

Sincerely

NATIONAL CONFERENCE of CPA PRACTITIONERS
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Andrew Hult CPA
President
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Stuart G Lang CPA Khozem Master CPA
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 The National Conference of CPA Practitioners thanks the AICPA for the opportunity to 
comment on the Exposure Draft – Proposed Revisions to the AICPA Standards for Performing 
and Reporting on Peer Reviews: Performing and Reporting on Peer Reviews of Quality Control 
Materials (QCM) and Continuing Professional Education (CPE) Programs (the ED). 

 We have the following responses to the specific questions for respondents contained in 
the ED: 

Question 1: 

Do you believe that the peer review relationship currently permitted by paragraph 159 is 
appropriate (e.g., if Firm A develops and markets QCM or CPE programs that have been 
independently peer reviewed and Firm B uses those materials or programs, is it 
appropriate for Firm A to perform the peer review of Firm B)? 

Response:   

NO to QCM  

In the age of transparency  it will be hard to believe that if the firm A developed a QC program 
that it can objectively perform the peer review of the firm B. The peer review function reviews 
the process and not the quality or content. 

We believe that the development, sales & distribution of QCM by a firm performing peer 
reviews would hamper the quality of the peer review process, if performed by the same entity 
that prepared the QCM. 

Yes  to CPE 

However, we do not believe that CPE would impair independence of the firm offering the CPE 
to the reviewed firm, if CPE offered is not significant to the reviewed firm’s CPE program.  

 



Question 2: 

Are there any independence concerns that arise as a result of the peer review relationship 
currently permitted by paragraph 159? 

a)  If no, please explain why you do not have any independence concerns. 
b) If yes, please list your concerns and discuss whether you believe they represent an 

impairment of independence in fact, appearance, or both. 
c) If yes, do the proposed revisions appropriately address your independence 

concerns? 

Response: 

YES  

NCCPAP believes that any developer of QCM, whether or not the materials are peer reviewed, 
does create at least the appearance of a lack of independence, if not an actual lack of 
independence, if the developer is ALSO the peer reviewer of the firm utilizing the QCM.  

Regarding the offering of CPE programs, NCCAP believes that if CPE programs are developed 
by a group of firms or an association of firms for the use of the members of that group or 
association as its primary source of CPE then no member of that group or association of firms 
should be allowed to perform a peer review of another member firm of that group or association. 
We wish to clarify that we also believe that a not-for-profit membership association or trade 
association, such as NCCPAP, the AICPA or State CPA Societies, would not be considered a 
group of firms or an association of firms for CPE purposes.  

Question 3: 

Do you believe that the proposed revisions are necessary to serve the main goal of the 
AICPA Peer Review Program (promoting quality in the accounting and auditing services 
provided by AICPA members and their CPA firms in order to serve the public interest 
and enhance the significance of AICPA membership)? 

Response: 

No 

We believe current standards of  mandatory peer review of QCM &CPE materials should be 
retained as it offers many benefits to the profession and the public. 

Question 4: 

Is it more appropriate to have safeguards instead of prohibition?  For example, using the 
scenario in question #1 between Firms A and B, would independence concerns be 



mitigated if the peer reviewers from Firm A were not involved in any way in the 
development or maintenance of the QCM or CPE programs?  Or if there were periodic 
oversight of reviews performed by Firm A when the reviewed firm uses Firm A’s 
materials or programs?  Please provide your suggestions as to any appropriate safeguards 
you believe mitigate independence concerns. 

Response: 

PROHIBITION 

We do not believe that independent peer review of the QCM in the current standards provide 
equally effective safeguards in alleviating the perception of independence in fact or appearance. 
Similar to the peer reviewer doing firms inspection program would be considered being part of 
the firms QC procedures and not independent of the firm, so would the firms developing QCM. 

 

Question 5: 

If the proposed revisions are implemented, do you believe there will be a negative impact 
on your firm’s ability to obtain QCM or CPE programs and/or ability to find qualified 
peer reviewers? 

Response: 

NCCPAP believes that a strict interpretation of the proposed revisions would have a negative 
impact on NCCPAP’s ability to retain qualified and competent speakers for CPE programs 
unless a de minimis provision is introduced.  Our primary concern with the revised provision is 
such that there would be unintended consequences if a CPE presenter provides sample 
workpapers at a seminar resulting in him or her being classified a “developer” of CPE materials. 
This would then prevent this speaker from performing peer reviews of those firms participating 
in the seminar. This we believe would have a disastrous effect on our ability to properly educate 
our members. As such, there is a need to provide a de minimis provision to allow for such a 
situation. Additionally, although we have been unofficially informed that this situation would not 
violate the spirit of the revised regulation we feel it is imperative to reduce this exception to 
writing and provide guidance to those affected by the new provision so that they would still be 
able to perform peer reviews of those firms attending the presentation. 

It is also important to note that NCCAP believes that a peer reviewer engaged by professional 
organizations such as NCCPAP, the AICPA or a State CPA Society needs to be exempted from 
being classified as a developer or presenter of QCM solely because he or she was a CPE speaker 
as it relates to those attending the seminar. 


