
Terms defined in the AICPA Code of Professional Conduct are italicized the 
first time they appear. If you’d like to see the definitions, you can find them in 
“Definitions” (ET sec. 0.400). 

 

Q&A Section 320, Breach of an Independence Interpretation 

.01 Communication of an Independence Breach to Affiliates of an Attest Client That Are 
Also Attest Clients 

Inquiry — Is it necessary to communicate an independence breach to affiliates of an attest client 
that are also attest clients of the member or member’s firm? 

Reply — It depends. If an independence breach at an attest client results in a breach at an 
attest client affiliate, communication of the breach to those charged with governance at the 
affiliate is necessary, as explained in the “Breach of an Independence Interpretation” 
interpretation (ET sec. 1.298.010).  

If those charged with governance are not the same across all affected entities, members should 
refer to Q&A .03 in this section, “Communication and Confidentiality After an Independence 
Breach.”  

.02 Communication to Affiliates That Are Not Affected by an Independence Breach at an 
Attest Client 

Inquiry — Is communication necessary to affiliates that are also attest clients if they are not 
affected by an independence breach at an attest client (that is, if the breach has not resulted in 
a breach at an affiliate)?  

Reply — Communication to these affiliates is not necessary when the breach at an attest client 
does not affect the entities, even if those charged with governance are the same.  

The focus is on providing information relevant to entities affected by the breach.  

To avoid violating the "Confidential Client Information Rule" (ET sec. 1.700.001), members may 
direct affiliates to seek information from the affected main entity, without revealing any 
confidential client information. 

.03 Communication and Confidentiality After an Independence Breach  

Inquiry — Does communicating an independence breach to affiliates that are also attest clients 
violate the "Confidential Client Information Rule" (ET sec. 1.700.001)?  

Reply — It depends on whether those charged with governance are the same for the entity and 
its affiliates: 

• If they are the same, communicating an independence breach to affiliates that are also 
attest clients will not violate the "Confidential Client Information Rule.”  
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• If they are different, you are required to comply with the “Breach of an Independence 
Interpretation” interpretation (ET sec. 1.298.010) and disclose the breach to those 
charged with governance of the affected entities. However, you should also be mindful of 
the "Confidential Client Information Rule" to make sure communication includes only 
information necessary for the affiliate to take appropriate action. 

For example, you could obtain consent from the main entity where the breach occurred 
to communicate the nature of the breach to the affiliate or could refer the affiliate to 
those charged with governance at the main entity where the breach occurred or to an 
upstream entity that controls both.  

.04 Manner of Communication After an Independence Breach 

Inquiry — What type of communication should those charged with governance of affiliates that 
are also attest clients receive if they are affected by an independence breach?  

Reply — Communication should be in writing to those charged with governance at each 
affected entity. “Affected” means the breach has resulted in a breach at an affiliate.   

A single comprehensive letter may suffice if those charged with governance are the same 
across the entities. If a single letter is provided, each entity should be listed to ensure that those 
charged with governance clearly understand the consequences of the independence breach. 
Whether a single comprehensive letter or separate letters go to those charged with governance 
depends on your judgment and the circumstances of the situation. 


