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90 Woodbridge Center Dr., 4th Floor 
Woodbridge, NJ 07095 
 

Tel:  732-750-0900 
Fax:  732-750-1222 
www.bdo.com 
 

January 5, 2021 
 
Via e-mail: ethics-exposuredraft@aicpa-cima.com  
 
Professional Ethics Executive Committee 
Professional Ethics Division 
American Institute of Certified Public Accountants 
220 Leigh Farm Road 
Durham, NC  27707 
 
 
Re:  Loans, acquisitions, and other transactions 
 
Dear Professional Ethics Division and Members of the Professional Ethics Executive Committee: 

BDO USA, LLP, appreciates the opportunity to provide comments on the American Institute of 
Certified Public Accountants (“AICPA”) Professional Ethics Executive Committee’s (“PEEC”) 
proposed revised interpretations and definition to the Code of Professional Conduct (the 
Code), as described in the exposure draft titled, Loans Acquisitions, and other transactions 
(the exposure draft). Our comments on the exposure draft follow. 

We support the PEEC’s endeavor in setting high-quality and robust independence and ethics 
standards for the accounting profession in the United States. Overall, BDO supports the 
proposed revisions to the definition of “beneficially owned” (ET sec. 0.400.06), “Loans” 
Interpretation (ET sec. 1.260.010), “Loans and Leases With Lending Institutions” interpretation 
(ET sec. 1.260.020), “Immediate Family Members” interpretation (ET sec. 1.270.010) and the 
“Client Affiliates” interpretation (ET sec. 1.224.010) as contained in exposure draft. 

General Comments 

We believe the proposed revisions in the exposure draft modernize the independence rules 
while still safeguarding members’ objectivity and impartiality. We support the PEEC’s efforts 
to converge with the new SEC independence rules and where appropriate, the International 
Ethics Standards Board for Accountants Code of Ethics for Professional Accountants (IESBA 
code).   

Request for Comments 

a. Are there any other components of the amended SEC rules that PEEC should consider 
converging with before it rescinds its temporary policy statement and, if so, why?  

No. We are not aware of any other components of the amended SEC rules that PEEC should 
consider converging with before it rescinds its temporary policy statement.  

b. Do you agree the proposal should not limit whose expenses are covered by the student 
loan and why or why not? 
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We agree that the proposal should not limit whose expenses are covered by the student 
loan. We do not believe there is an increased threat to independence regardless of whether 
the loan covers the expenses of an immediate family member, a close family member or 
a personal friend.  

c. When an attest client or its affiliate is involved with a transaction that creates a new 
affiliate, the proposal provides some relief for existing interests and relationships that 
impair independence when certain safeguards are met. 

One such safeguard is that covered members believe they will be able to complete the 
remaining attest procedures in a “short period of time” (paragraph .10b). 

Do you believe PEEC should provide parameters around what is mean by a “short period 
of time,” or should this be left to members professional judgment?  

While we don’t believe a “short period of time” should be defined in the interpretation, 
we do believe it would be helpful if a FAQ were to be issued containing an example that 
would help members apply this provision.  We believe the example should also address the 
application of paragraph .10a which requires that the member has completed a significant 
amount of work on the engagement (emphasis added): 
 
a. The member or member’s firm completed a significant amount of work on the current 
financial statement attest engagement prior to the effective date of the acquisition or 
other transaction. 

d. Do you agree that a three-month delayed effective date provides time to implement 
the proposals? If not, why not? What period would provide adequate time? 

We agree that a three-month delayed effective date provides sufficient time to implement 
the proposals.   

Other 
 
We strongly support the proposed revision to the “Client Affiliates” interpretation to address 
additional situations in which an attest client is involved in an acquisition or other transaction. 
It is not uncommon for an attest client, especially in the private equity environment, to 
acquire an entity (i.e., “new affiliate”) with which the firm has a pre-existing relationship 
that may impair independence and cannot be terminated immediately due to the potential 
hardship to the client.  We believe the evaluation of threats and proposed safeguards described 
in the proposal are appropriate and sufficiently mitigate the threats to independence when 
the prohibited relationship cannot be terminated prior to the acquisition date. 
  
While we agree with the proposed guidance, we do recommend certain editorial and 
conforming revisions (in red) to clarify the guidance as set forth below.  
 
We recommend the following revisions to clarify that the member will not continue to provide 
services to the financial statement attest client as well as the acquirer under this scenario: 
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An Existing Financial Statement Attest Client Is Acquired and the Member or Member’s 
Firm Will Not Continue Providing Financial Statement Attest Services to Such Client After 
the Current Attest Report Is Issued and the Report Does Not Include Periods After the 
Effective Date of the Acquisition 
 
.06c. The member or member’s firm will not continue to provide financial statement 
attest services to the existing financial statement attest client or the acquirer for periods 
after the effective date of the acquisition. 

 
We recommend the following revisions to clarity that the financial statement attest services 
may be performed for the financial statement attest client as well as the acquirer in cases 
where the financial statement attest client is being acquired. 
 

An Existing Financial Statement Attest Client or Its Affiliate Is Involved in an Acquisition 
or Other Transaction and the Member or Member’s Firm Expects to Continue Providing 
Financial Statement Attest Services to Such Client  
 
.07 When an acquisition or other transaction creates a new affiliate of a financial 
statement attest client during the period of professional engagement and the member or 
member’s firm expects to continue providing financial statement attest services to the 
financial statement attest client (or its acquirer where the financial statement attest 
client is being acquired) after the effective date of the acquisition or other transaction, 
the following conditions should be met: 

 
We recommend the following revisions to conform to the drafting conventions used above in 
the heading to paragraph .06 and the guidance in paragraph .07. 
 

An Existing Financial Statement Attest Client or Its Affiliate Is Involved in an Acquisition 
or Other Transaction and the Member or Member’s Firm Will Complete the Existing 
Financial Statement Attest Engagement but Will Not Continue Providing Such Financial 
Statement Attest Services After the Current Attest Report Is Issued but and the Report 
May Does Include Periods After the Effective Date of the Acquisition or Other Transaction  
 
.10 When an acquisition or other transaction creates a new affiliate of a financial 
statement attest client during the period of professional engagement and the a member 
or member’s firm will does not expect to continue to provideing financial statement 
attest services to the financial statement attest client (or its acquirer where the financial 
statement attest client is being acquired) that is involved in an acquisition or other 
transaction, the member or member’s firm may issue the current report covering a period 
after the effective date of the acquisition or other transaction if all the following 
conditions criteria are met: 

We would be pleased to discuss our letter with you. If you would like to discuss our comments, 
please contact, Ms. Lisa A. Snyder, CPA (NJ), National Managing Partner – Independence at 
(732) 734-3052 or lsnyder@bdo.com. 
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Respectfully, 
 
/s/ BDO USA, LLP 
 
BDO USA, LLP 
 


