
 
 
 

Official release 
 
New interpretation and related revisions 
Staff Augmentation Arrangements 

 

AICPA Professional Ethics Division  
 

Adopted February 9, 2021 
 
 
 

 

 
 
 
 
 



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 2021 American Institute of Certified Public Accountants, Inc. 
New York, NY 10036-8775 
Permission is granted to make copies of this work provided that such copies are for personal, 
intraorganizational, or educational use only and are not sold or disseminated and provided further that 
each copy bears the following credit line: “ 2021 American Institute of Certified Public Accountants, 
Inc. Used with permission.” 



March 10, 2021 

Ethics interpretations are promulgated by the executive committee of the Professional Ethics Division to 
provide guidelines about the scope and application of the rules but are not intended to limit such scope 
or application. Publication in the Journal of Accountancy constitutes notice to members.  

At its February 2021 meeting, the Professional Ethics Executive Committee (PEEC) adopted a new 
interpretation under the “Independence Rule” (ET sec. 1.200.001): “Staff Augmentation Arrangements” 
(ET sec. 1.275.007).  

PEEC also adopted these revised independence interpretations:  

• “Client Affiliates” (ET sec. 1.224.010) 

• “Agreed-Upon Procedure Engagements Performed in Accordance With SSAEs” (ET sec. 
1.297.020) 

• “Scope and Applicability of Nonattest Services (ET sec. 1.295.010)  

The new and revised interpretations will be added to the AICPA Code of Professional Conduct with the 
March update. Notice of the interpretations will appear in the May print version of the Journal of 
Accountancy.  

The interpretation and revisions to existing interpretations will be effective November 30, 2021.  

https://pub.aicpa.org/codeofconduct/Ethics.aspx
https://pub.aicpa.org/codeofconduct/Ethics.aspx


Text of Interpretation “Staff Augmentation Arrangements” 

1.275 Current Employment or Association With an Attest Client 

1.275.007 Staff Augmentation Arrangements  
 

.01 In this interpretation, staff augmentation arrangements involve lending firm personnel 
(augmented staff) to an attest client whereby the attest client is responsible for the 
direction and supervision of the activities performed by the augmented staff. Under such 
arrangements, the firm bills the attest client for the activities performed by the 
augmented staff but does not direct or supervise the actual performance of the activities.  

.02 If a partner or professional employee of the member’s firm serves as augmented staff for 
an attest client, familiarity, management participation, advocacy, or self-review threats to 
the member’s compliance with the “Independence Rule” [1.200.001] may exist. Threats 
would not be at an acceptable level and independence would be impaired unless all the 
following safeguards are met: 

a. The staff augmentation arrangement is being performed due to an unexpected 
situation that would create a significant hardship for the attest client to make 
other arrangements. 

b. The augmented staff arrangement is not expected to reoccur. 

c. The augmented staff arrangement is performed for only a short period of time. 
There is a rebuttable presumption that a short period of time would not exceed 
30 days. 

d. The augmented staff neither participates in, nor is in a position to influence, an 
attest engagement covering any period that includes the staff augmentation 
arrangement. 

e. The augmented staff performs only activities that would not be prohibited by the 
“Nonattest Services” subtopic [1.295] of the “Independence Rule” [1.200.001]. 

f. The member is satisfied that management of the attest client designates an 
individual or individuals who possess suitable skill, knowledge, and experience, 
preferably within senior management, to be responsible for 

i. determining the nature and scope of the activities to be provided by the 
augmented staff; 

ii. supervising and overseeing the activities performed by the augmented 
staff; and 

iii. evaluating the adequacy of the activities performed by the augmented 
staff and the findings resulting from the activities. 

.03 Refer to the “Agreed-Upon Procedure Engagements Performed in Accordance With 
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SSAEs” interpretation [1. 297.020] and paragraph .02f of the “Client Affiliates” 
interpretation [1.224.010] of the “Independence Rule” [1.200.001] for additional 
guidance. 

 
Effective Date 
 

.04 This interpretation is effective November 30, 2021. 
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Text of Revised Interpretation “Client Affiliates” 

(Additions appear in bold italic and deletions in strikethrough. Defined terms appear in bold 
roman) 

1.224 Affiliates, Including State and Local Government Affiliates  

1.224.010 Client Affiliates 
 

.01 Financial interests in, and other relationships with, affiliates of a financial statement 
attest client may create threats to a member’s compliance with the “Independence Rule” 
[1.200.001]. 

.02 When a client is a financial statement attest client, members should apply the 
“Independence Rule” [1.200.001] and related interpretations applicable to the financial 
statement attest client to their affiliates, except in the following situations:  

a. A covered member may have a loan to or from an individual who is an officer, a 
director, or a 10 percent or more owner of an affiliate of a financial statement 
attest client during the period of the professional engagement unless the covered 
member knows or has reason to believe that the individual is in such a position 
with the affiliate. If the covered member knows or has reason to believe that the 
individual is an officer, a director, or a 10 percent or more owner of the affiliate, 
the covered member should evaluate the effect that the relationship would have 
on the covered member’s independence by applying the “Conceptual Framework 
for Independence” [1.210.010]. 

b. A member or the member’s firm may provide prohibited nonattest services to 
entities described under items (c)–(l) of the definition of affiliate during the period 
of the professional engagement or during the period covered by the financial 
statements, provided that it is reasonable to conclude that the services do not 
create a self-review threat with respect to the financial statement attest client 
because the results of the nonattest services will not be subject to financial 
statement attest procedures. For any other threats that are created by the 
provision of the nonattest services that are not at an acceptable level (in 
particular, those relating to management participation), the member should apply 
safeguards to eliminate or reduce the threats to an acceptable level. 

c. A firm will only have to apply the “Subsequent Employment or Association With 
an Attest Client” interpretation [1.279.020] of the “Independence Rule” if the 
former employee, by virtue of his or her employment at an entity described under 
items (c)–(l) of the definition of affiliate, is in a key position with respect to the 
financial statement attest client. Individuals in a position to influence the attest 
engagement and on the attest engagement team who are considering 
employment with an affiliate of a financial statement attest client will still need to 
report consideration of employment to an appropriate person in the firm and 
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remove themselves from the financial statement attest engagement, even if the 
position with the affiliate is not a key position. 

d. A covered member’s immediate family members and close relatives may be 
employed in a key position at an entity described under items (c)–(l) of the 
definition of affiliate during the period of the professional engagement or during 
the period covered by the financial statements, provided they are not in a key 
position with respect to the financial statement attest client. 

e. A covered member who is an individual on the attest engagement team, an 
individual in a position to influence the attest engagement, or the firm may have a 
lease that does not meet the requirements of the “Leases” interpretation 
[1.260.040] under the “Independence Rule” with an entity described under items 
(c)–(l) of the definition of affiliate during the period of the professional 
engagement. The covered member should use the “Conceptual Framework for 
Independence” to evaluate whether any threats created by the lease are at an 
acceptable level. If the covered member concludes that threats are not at an 
acceptable level, the covered member should apply safeguards to eliminate the 
threats or reduce them to an acceptable level. 

f. A member or member’s firm may enter into a staff augmentation 
arrangement with entities described under items (c)–(l) of the definition of 
affiliate during the period of the professional engagement or during the 
period covered by the financial statements. The member should use the 
“Conceptual Framework for Independence” to evaluate whether any threats 
created by the staff augmentation arrangement are at an acceptable level. If 
the member concludes that threats are not at an acceptable level, the 
member should apply safeguards to eliminate the threats or reduce them to 
an acceptable level. If safeguards are not available or cannot be applied to 
eliminate or reduce the threats to an acceptable level, the member should 
not enter into the staff augmentation arrangement. 

.03 A member must expend best efforts to obtain the information necessary to identify 
the affiliates of a financial statement attest client. If, after expending best efforts, 
a member is unable to obtain the information to determine which entities are affiliates of 
a financial statement attest client, threats would be at an acceptable 
level and independence would not be impaired if the member (a) discusses the matter, 
including the potential impact on independence, with those charged with governance; (b) 
documents the results of that discussion and the efforts taken to obtain the information; 
and (c) obtains written assurance from the financial statement attest client that it is 
unable to provide the member with the information necessary to identify the affiliates of 
the financial statement attest client. 

.04 This interpretation does not apply to a financial statement attest client that is covered by 
the “Entities Included in State and Local Government Financial Statements” 
interpretation [1.224.020] of the “Independence Rule” [1.200.001]. [Prior reference: 
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paragraph .20 of ET section 101] 

 

Acquisitions and Other Business Combinations That Involve a Financial Statement Attest 
Client 
 

.05 The exception in paragraph .06 would apply when (1) a financial statement attest client 
is acquired during the period of the professional engagement by either a nonclient or a 
nonattest client (acquirer), (2) the attest engagement covers only periods prior to the 
acquisition, and (3) the member or member’s firm will not continue to provide financial 
statement attest services to the acquirer. 

.06 Independence will not be considered impaired with respect to the financial statement 
attest client because a member or member’s firm has an interest in or relationship with 
the acquirer that may otherwise impair independence as a result of the requirements of 
this interpretation or the definition of “attest client” (as it relates to the entity or person 
that engages the member or member’s firm to perform the attest engagement). 

.07 Notwithstanding paragraph .06, a member should give consideration to the requirements 
of the “Conflicts of Interest” subtopic [1.110] under the “Integrity and Objectivity Rule” 
[1.100.001], with regard to any relationships that the member knows or has reason to 
believe exist with the acquirer, the financial statement attest client, or the firm. 

.08 A member should refer to paragraph .03 of “Application of the AICPA Code” [0.200.020] 
for guidance on circumstances involving foreign network firms. 
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Text of Revised Interpretation “Agreed-Upon Procedure Engagements 
Performed in Accordance With SSAEs” 

(Additions appear in bold italic and deletions in strikethrough. Defined terms appear in bold 
roman) 

1.297 Independence Standards for Engagements Performed in Accordance With 
Statements on Standards for Attestation Engagements  

1.297.020 Agreed-Upon Procedure Engagements Performed in Accordance With SSAEs 
 

.01 For purposes of this interpretation, subject matter is as defined in the SSAEs. 

.02 When performing agreed-upon procedures (AUP) engagements in accordance with the 
SSAEs, the application of the “Independence Rule” [1.200.001] is modified, as described 
in the “Application of the Independence Rule to Engagements Performed in Accordance 
With Statements on Standards for Attestation Engagements” interpretation [1.297.010] 
of the “Independence Rule” and this interpretation. 

.03 When providing nonattest services that would otherwise impair independence under 
the interpretations of the “Nonattest Services” subtopic [1.295] under the “Independence 
Rule” [1.200.001], threats would be at an acceptable level and independence would not 
be impaired, provided that the nonattest services do not relate to the specific subject 
matter of the SSAE engagement. Threats would be at an acceptable 
level and independence would also not be impaired if the “General Requirements for 
Performing Nonattest Services” interpretation [1.295.040] of the “Independence Rule” 
were not applied when providing the nonattest services, provided that the nonattest 
services do not relate to the specific subject matter of the AUP engagement. 

.04 When a member or member’s firm enters into a staff augmentation arrangement 
as described in paragraph .01 of the “Staff Augmentation Arrangements” 
interpretation [1.275.007], threats would be at an acceptable level and 
independence would not be impaired provided that the services performed by the 
augmented staff are unrelated to the specific subject matter of the AUP 
engagement. 

.05 In addition, when performing an AUP engagement under the SSAEs, threats would be at 
an acceptable level and independence would not be impaired, if the following covered 
members and their immediate families are independent of the responsible party(ies): 

a. Individuals participating on the AUP engagement team  

b. Individuals who directly supervise or manage the AUP 
engagement partner or partner equivalent 

c. Individuals who consult with the attest engagement team regarding technical or 
industry-related issues specific to the AUP engagement 

.06 Furthermore, threats to compliance with the “Independence Rule” [1.200.001] would not 

.05 .04 

.06 .05 
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be at an acceptable level and could not be reduced to an acceptable level by the 
application of safeguards, and independence would be impaired, if the firm had a 
material financial relationship with the responsible party(ies) that was covered by any of 
the following interpretations of the “Independence Rule”: 

a.  Paragraphs .01–.02 of “Overview of Financial Interests” [1.240.010] 

b.  “Trustee or Executor” [1.245.010] 

c.  “Joint Closely Held Investments” [1.265.020] 

d.  “Loans” [1.260.010] [Prior reference: paragraph .13 of ET section 101] 
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Text of Revised Interpretation “Scope and Applicability of Nonattest 
Services” 

(Additions appear in bold italic and deletions in strikethrough. Defined terms appear in bold 
roman) 

1.295 Nonattest Services  

1.295.010 Scope and Applicability of Nonattest Services [excerpt] 
 
[No changes to par. .01–.07] 
 
.08 Refer to the “Staff Augmentation Arrangements” interpretation [1.275.007] when the 

engagement involves lending firm personnel (augmented staff) to an attest client 
whereby the attest client is responsible for the direction and supervision of the 
activities performed by the augmented staff. 
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