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December 8, 2020 

Professional Ethics Executive Committee 
American Institute of Certified Public Accountants (AICPA) 
220 Leith Farm Road 
Durham, NC 27707 
 
By email to: Ethics-ExposureDraft@aicpa.org  

Re: Comments on Exposure Draft, Proposed Interpretation, “Staff Augmentation Arrangements,” AICPA 
Professional Ethics Division, September 8, 2020 

Dear Committee Members: 

CliftonLarsonAllen LLP (CLA) appreciates the opportunity to comment on the September 8, 2020, AICPA 
Professional Ethics Executive Committee (PEEC) Exposure Draft (ED), which proposes Ethics Interpretation 
(ET), Staff Augmentation Arrangements (ET sec 1.275.007). We recognize that the ED’s purpose is to 
significantly revise the AICPA’s proposal regarding a new interpretation for adoption by the PEEC.  

In our view, as stated in our original comment letter dated March 4, 2019, staff augmentation services are 
already covered under ET sec. 1.295, “Nonattest Services” and ET sec. 1.210, “Conceptual Framework 
Approach.” If the PEEC proceeds with issuance of this proposed interpretation, CLA believes the ED would 
benefit from the PEEC adding guidance clarifying the difference between the type of engagement structure 
that would constitute a staff augmentation arrangement and the type of engagement structure that would 
be a typical nonattest service. (See our response to Request for Comment b below.) Without adding this 
clarity, we believe there would be confusion in the application of this proposed interpretation.  

General Comments 
As an alternative to the issuance of this proposed interpretation, CLA continues to recommend that the 
PEEC consider adding the example threats and safeguards noted in the original proposal to the existing 
AICPA Frequently Asked Questions: Nonattest Services document to assist members in evaluating the threat 
of the appearance of simultaneous employment with the attest client.  

If the PEEC proceeds with issuance of this proposed interpretation, CLA recommends that the PEEC clarify 
the terms listed in our response to Request for Comment b below. In our specific comments below, we 
assumed that a staff augmentation arrangement is an arrangement where there is no level of member 
supervision of the nonattest service being performed. 

Also, because members will likely review the ET sec. 1.295, “Nonattest Services” subtopic when the client is 
requesting assistance, we recommend adding language cross-referencing from ET sec. 1.295.040.01c, 
“General Requirements for Performing Nonattest Services,” to the “Staff Augmentation Arrangements” 
interpretation as noted in bold below: 

mailto:Ethics-ExposureDraft@aicpa.org
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c. Before performing nonattest services the member establishes and documents in writing his or her 
understanding with the attest client (board of directors, audit committee, or management, as 
appropriate in the circumstances) regarding 

i. objectives of the engagement, 

ii. services to be performed, 

iii. attest client’s acceptance of its responsibilities, 

iv. member’s responsibilities, and 

v. any limitations of the engagement. 

If the engagement will involve no direction or supervision by the member firm, then the 
engagement is a staff augmentation arrangement rather than a nonattest service and should 
comply with the “Staff Augmentation Arrangements” interpretation [ET 1.275.007] of the 
“Independence Rule” [1.200.001]. 

Request for Specific Comments 
If the PEEC proceeds with the proposed interpretation, we offer the following responses to the request for 
specific comments requested in the ED: 

Request for Comment a  
Should staff augmentation arrangements with attest clients be permitted under any circumstances? Why or 
why not? 

Response: CLA believes that staff augmentation arrangements should be permitted with safeguards. Such 
arrangements allow clients to receive timely and seamless temporary assistance from firms who already 
understand their businesses.  

Request for Comment b  
If you believe staff augmentation arrangements should be permitted, do you agree with the proposed 
interpretation, including the proposed safeguards, that would allow such arrangements in very limited 
situations? Why or why not? 

Response: CLA believes that the code as currently written already addresses staff augmentation 
arrangements in ET 1.295, “Nonattest Services.” We believe the proposed interpretation and proposed 
safeguards create ambiguity:  

• The meaning of “unexpected situation” is unclear and can be subjective without a definition or 
examples. 
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• “Significant hardship” may also be subjective without examples.  

• The phrase “not expected to reoccur” needs clarity regarding the time frame to which this 
evaluation applies (i.e., period of financial statements, period of engagement, application for 
continuing clients, etc.) 

• The meaning of “direction and supervision” can be misconstrued. All members are required to 
comply with the “Planning and Supervision” requirement of the “General Standards Rule” (ET 
1.300.001), which requires that members adequately plan and supervise the performance of 
professional services. Therefore, we assume that the intent of the discussion of staff augmentation 
arrangements in the proposed interpretation is different in that the discussion is intended to scope 
in engagements where the member provides little to no direction and/or supervision (i.e., direction 
and supervision by the member firm ends when the member’s staff begins performing the service 
for the client). Without clarification, it is unclear how staff augmentation arrangements differ from 
permitted nonattest services, especially when both services require client oversight (per the 
“General Requirements for Performing Nonattest Services” interpretation [ET 1.295.040]). We 
recommend that the PEEC provide examples of staff augmentation arrangements versus nonattest 
services and clarify the difference between the client oversight required by ET 1.295.040 and the 
direction and supervision described by the ED. 

o By way of example, a client is behind in reconciling their bank accounts. If a firm is 
requested to prepare these bank reconciliations consistent with the provisions of ET 
1.295.120.02i, “Bookkeeping, Payroll, and Other Disbursements,” would this be allowed or 
would it now be considered a staff augmentation arrangement? What steps would 
members need to take for these to remain allowable nonattest services? How much 
member supervision of the activities being performed by the staff is required for it to 
remain an allowable nonattest service?  

Request for Comment c  
Do you believe that 30 days is an appropriate time period for the attest client to make other arrangements 
(see par. .02c of the interpretation)? If not, why? 

Response: If the client is tasked with directing, supervising, and evaluating the work of a member’s staff and 
simultaneously attempting to hire its own staff, 30 days seems somewhat unreasonable. Use of the 
Conceptual Framework, as CLA recommended, would allow members to determine what time period is 
reasonable based upon the specific hardship. In addition, similar to our response in Request for Comment b, 
“not exceed 30 days” needs clarity regarding the time frame to which this evaluation applies (i.e., period of 
financial statements, period of engagement, application for continuing clients, etc.) As drafted, one could 
conclude that performing the long-standing permissible nonattest service of providing a client with financial 
preparation assistance (i.e., bank reconciliations) a few days a month under the direction of the client would 
be prohibited. 

  



December 8, 2020 
American Institute of Certified Public Accountants 
Page 4 

  

Request for Comment d  
Should an exception for staff augmentation arrangement with certain affiliates of a financial statement 
attest client, as described in paragraphs 14-19 of this explanation, be permitted?  

i. Why or why not?  

ii. If it should be permitted, should the proposed additions discussed in paragraphs 18-19 of this explanation 
be added as drafted or do you have suggested revisions? 

Response: CLA agrees that there should be an exception for staff augmentation arrangements with certain 
affiliates of a financial statement client as described in paragraphs 15-16 of the ED explanation. This 
exception would reflect that the significance of threats to independence (through a staff augmentation 
service) is slightly lower when performing the service for certain client affiliates (consistent with the 
nonattest services exception in the “Client Affiliates” interpretation [ET sec. 1.224.010]). The wording 
proposed in paragraphs 15-16 of the explanation may be added as drafted. 

Request for Comment e  
Do you believe there should be an exemption for staff augmentation arrangements for all SSAE 
engagements when the services provided by the augmented staff do not relate to the specific subject 
matter of the SSAE engagement, or should the exemption be limited to only AUPs under the SSAEs? Why or 
why not? 

Response: CLA believes there should be exemptions for staff augmentation arrangements for all SSAE 
engagements, similar to the treatment of nonattest services for AUP engagements in the code. The 
exemptions should be as described in paragraphs 18 and 22 of the ED explanation.  

Request for Comment f  
Are there specific aspects of the proposal that you believe are too permissive or too restrictive? If so, please 
explain. 

Response: CLA believes the interpretation should not be more restrictive than the standards of the 
International Ethics Standards Board for Accountants (IESBA). As such, we believe that some aspects of the 
proposal are too restrictive: 

• Regarding the expectation that the augmented staff arrangement not reoccur, for clients where 
firms already assist on an annual basis, asking those clients to employ another firm for temporary, 
yet recurring services (e.g., year-end audit preparation assistance) leads to a significant increase in 
client cost and decreased efficiency. 

• Regarding the 30-day limitation, please refer to our comment on Request for Comment c.  
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Request for Comment g  
Does a six-month delayed effective date allow firms enough time to implement the necessary policies and 
procedures and terminate any relationships that would no longer be permitted? Why or why not? 

Response: CLA believes that a six-month delayed effective date allows firms sufficient time to comply with 
the proposed interpretation. Six months is a sufficient amount of time for a client to either hire the staff it 
requires or engage a different firm to perform whichever service the member will cease performing.  

* * * 

CLA appreciates the opportunity to review and offer our comments on the proposed interpretation. We 
would be pleased to discuss any questions that you or your staff may have regarding our comments. 

Respectfully submitted, 

a 
CliftonLarsonAllen LLP 

 


