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November 30, 2020 
 
                                                  
 
 
Mr. Brian S. Lynch 
Chair, AICPA Professional Ethics Executive Committee 
AICPA 
220 Leigh Farm Road 
Durham, NC 27707 
 
Via email: Ethics-ExposureDraft@aicpa-cima.com    
 
 

Re: AICPA Professional Ethics Division Exposure Draft, Proposed Interpretation—Staff 
Augmentation Arrangements 

 
 
Dear Mr. Lynch: 
 
 The New York State Society of Certified Public Accountants (NYSSCPA), representing 
more than 22,000 CPAs in public practice, industry, government and education, welcomes the 
opportunity to comment on the above-captioned exposure.  
 
 The NYSSCPA’s Professional Ethics Committee deliberated the exposure draft and 
prepared the attached comments. If you would like additional discussion with us, please contact 
Jo Ann Golden, Chair of the Professional Ethics Committee, at (212) 719-8300, or Ernest J. 
Markezin, NYSSCPA staff, at (212) 719-8303.  

 
Sincerely,                                                                                         

                                                           N  Y  S  S  C  P  A                   
               N  Y  S  S  C  P  A               
     Edward L. Arcara 
     President 
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New York State Society of Certified Public Accountants 
 

Comments on 
 

AICPA Professional Ethics Division Exposure Draft, Proposed Interpretation—
Staff Augmentation Arrangements 

 
 
 
 
The New York State Society of Certified Public Accountants (NYSSCPA) appreciates 
the opportunity to provide comments on the AICPA's Professional Ethics Executive 
Committee (PEEC) exposure draft, Proposed Interpretation—Staff Augmentation 
Arrangements (ED or Proposed Interpretation). 
 
General Comments 
 
The  NYSSCPA submitted a comment letter to PEEC on its exposure draft, Proposed 
Interpretation of the AICPA Code of Professional Conduct: Staff Augmentation 
Arrangements Interpretation (ET sec 1.295.157) (the original proposal) dated February 
25, 2019. Based on the comment letter submitted by the National Association of State 
Boards of Accountancy (NASBA) in response to the original proposal, and PEEC’s 
continued deliberations on this issue, we wish to retract our previous position on this 
matter as reflected in our February 25, 2019 letter.  
 
Characterization of the interpretation 
We observe that PEEC has now changed the characterization of the Proposed 
Interpretation. Under the original proposal, the interpretation was classified as part of the 
ET sec. 1.295, Nonattest Services. The new proposal classifies the interpretation as part 
of ET sec. 1.275, Current Employment or Association with an Attest Client. We conclude, 
therefore, that PEEC believes that the relationship created by a staff augmentation 
arrangement is that of employer (i.e., attest client)/employee (i.e., loaned staff).  
 
We agree with the characterization of the relationship as an employment relationship 
because as stated in paragraph .01 of the ED “…the attest client is responsible for the 
direction and supervision of the activities performed by the augmented staff.”  
Historically, the key determinant in the employee/independent contractor relationship 
issue centered around who supervises and directs the activity of the individual. In 
circumstances where the company directs the activities of the individual, the individual 
is, generally, determined to be an employee. We believe this concept should be applied to 
this issue. Accordingly, we conclude staff augmentation arrangements create employment 
relationships with attest clients.  
 
Because the staff augmentation arrangement creates an employment relationship, we 
believe ET sec. 1.275.005, Simultaneous Employment or Association with an Attest 
Client, already addresses these situations. Under this interpretation, employment 
relationships with an attest client create multiple threats to the member’s independence 
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that “…would not be at an acceptable level and could not be reduced to an acceptable 
level by the application of safeguards.” (ET 1.275.005.02). The extant interpretation 
allows two very specific exceptions which would not impair the member’s independence 
provided the prescribed safeguards are implemented. In a staff augmentation 
arrangement, an individual may work for the attest client during normal operating hours, 
but then be called upon to work for the firm after hours on other client matters.  
 
Accordingly, in order to avoid falling under the Simultaneous Employment interpretation, 
we believe the Proposed Interpretation needs to include a strict proscription against the 
individual performing any work on behalf of the firm during the period of the staff 
augmentation arrangement. Without such a strict prohibition against performing work on 
behalf of the firm while in the employ of the attest client, we do not believe that PEEC 
can support the creation of a new interpretation under ET sec. 1.275 because the 
requirements of ET sec. 1.275.005 would prevail.  
 
Potential conflicts between state boards of accountancy and AICPA 
Not every state has adopted the AICPA Code of Professional Conduct (the Code) as their 
code of conduct. A staff augmentation arrangement could easily cross state lines such that 
staff employed by a firm in a state that has adopted the Code is loaned to an attest client 
in a state that has not adopted the Code, or vice versa. We are concerned that the adoption 
of the interpretation will create situations where the staff or firm will run afoul of a state 
board of accountancy or other governing body while still complying with the 
requirements of the Code.  
 
Conflict between the AICPA Code of Professional Conduct and the International Code 
of Ethics for Professional Accountants (the International Code) 
We are aware that in accordance with the AICPA’s agreement with IFAC, US standards 
cannot be less restrictive than international standards. We believe the maintenance of a 
strict proscription against the employment or association, including staff augmentation 
arrangements, with an attest client will not put the Code in a negative position in relation 
to the International Code. In fact, we believe that adherence to ET sec. 1.275.005 will 
make the Code more restrictive than the International Code.  
 
From a practical point of view, we believe that US members operate in a more litigious 
environment than firms operating elsewhere. In our view, the Proposed Interpretation 
exposes firms to potential litigation as lawyers will seek to exploit the conflicts between 
ET sec. 1.275.005 and proposed ET sec. 1.275.007.  Accordingly, a more restrictive code 
with respect to staff augmentation arrangements would be warranted by the more litigious 
environment in which we operate.  
 
Specific Comments 
 
We offer the following responses to the specific questions posed in the ED.  
 
Question: Should staff augmentation arrangements with attest clients be permitted 
under any circumstances? Why or why not? 
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Response: No. As discussed above, we believe that the staff augmentation arrangement 
creates an employer/employee relationship between the firm personnel and the attest 
client. We are not swayed by the provision that “…the firm bills the attest client for the 
activities performed by the augmented staff.” Whether the staff is paid directly by the 
attest client or indirectly through the firm does not minimize the appearance that firm 
personnel are being simultaneously employed by the firm and an attest client.  
While, in an emergent situation, it may be easier for an attest client to turn to their CPA 
for assistance, the threat to the firm’s appearance of independence is so great that we do 
not believe it can be reduced to an acceptable level through the application of safeguards.  
 
We believe that any service that could be provided by firm personnel could equally well 
be sourced from companies specializing in temporary personnel placement. The desire to 
service a client or, worse, the desire to increase client billings should not take precedence 
over the firm’s independence.  
 
Question: If you believe staff augmentation arrangements should be permitted, do 
you agree with the proposed interpretation, including the proposed safeguards, that 
would allow such arrangements in very limited situations? Why or why not? 
 
Response: We do not believe the proposed safeguards are sufficient to reduce the threat 
to independence to an acceptable level. The fact that an unexpected situation created the 
need for staff augmentation (para. .02a), the arrangement will not recur (para. .02b), or 
will only last a short period of time (para. .02c) are not safeguards. These first three 
conditions read more like rationalizations to allow an arrangement that should be 
proscribed, as discussed in our General Comments section above.     
 
Question: Do you believe that 30 days is an appropriate time period for the attest 
client to make other arrangements (see par. .02c of the interpretation)? If not, why? 
 
Response: As discussed above, we do not believe the fact the staff augmentation 
relationship will last for “only a short period of time” (.02c) is an actual safeguard. 
Furthermore, we are concerned with the inclusion of a rebuttable presumption that a short 
period of time will not exceed 30 days. We are of the opinion that where there is a will to 
find a justification, a pretext that more time is needed will be found. If PEEC believes 
that 30 days is an appropriate limit on the “short period of time,” we suggest the 
Proposed Interpretation make the 30 day limit a strict proscription rather than a rebuttable 
presumption.  
 
Question: Should an exception for staff augmentation arrangements with certain 
affiliates of a financial statement attest client, as described in paragraphs 14–19 of 
this explanation, be permitted? 

i. Why or why not? 
ii. If it should be permitted, should the proposed additions discussed in 
paragraphs 18–19 of this explanation be added as drafted or do you have 
suggested revisions? 
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Response: We believe that the provisions of ET sec. 1.224.010 should be applied to staff 
augmentation arrangements between a firm and an affiliate of an attest client. Because the 
affiliate is not an attest client itself, the provisions of ET sec. 1.275.005 would not apply. 
Because we do not support the inclusion of the Proposed Interpretation in the Code, the 
suggested inclusion of the paragraph described in .15 of the explanation is unnecessary. 
The proposed addition of a new item (f) to paragraph .02 of ET sec. 1.224.010, Client 
Affiliates, is acceptable.   
 
Question: Do you believe there should be an exemption for staff augmentation 
arrangements for all SSAE engagements when the services provided by the 
augmented staff do not relate to the specific subject matter of the SSAE 
engagement, or should the exemption be limited to only AUPs under the SSAEs? 
Why or why not? 
 
Response: Whether the services provided in a staff augmentation arrangement do or do 
not relate to the specific subject matter of an SSAE engagement is irrelevant if the 
arrangement cannot, first, overcome the apparent conflict with the simultaneous 
employment or association with an attest client interpretation discussed in the General 
Comments section above.  
 
Question: Are there specific aspects of the proposal that you believe are too 
permissive or too restrictive? If so, please explain. 
 
Response: Please refer to our comments in the General Comments section above.  
 
Question: Does a six-month delayed effective date allow firms enough time to 
implement the necessary policies and procedures and terminate any relationships 
that would no longer be permitted? Why or why not? 
 
Response: We do not believe that this Proposed Interpretation should be implemented for 
the reasons discussed above.  
 


