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Professional Ethics Executive Committee 
Professional Ethics Division 
American Institute of Certified Public Accountants 
1211 Avenue of the Americas, 19th Floor 
New York, NY 10036 
 
Via e-mail: Ethics-ExposureDraft@aicpa-cima.com 
 
Re: Comments on Exposure Draft, Proposed Interpretation, Staff Augmentation Arrangements (ET sec. 
1.295.157), AICPA Professional Ethics Division dated December 7, 2018 
 
 
Dear Committee Members: 
 
Crowe LLP appreciates the opportunity to comment on the American Institute of Certified Public 
Accountants (“AICPA”) Professional Ethics Executive Committee’s (“PEEC”) December 2018 Exposure 
Draft, Proposed Interpretation, Staff Augmentation Arrangements (Exposure Draft) which provides 
guidance for staff augmentation professional services. 
 
We support PEEC’s efforts to provide guidance related to professional services that involve providing 
human resource capital.   The AICPA’s non-authoritative frequently asked questions document includes a 
question related to temporary controllership services, which we believe provides a presumption that staff 
augmentation services are permitted.  However, we appreciate that adding staff augmentation 
arrangements to the non-attest service interpretation would clarify the requirements.   
 
Please see our responses below to PEEC’s requests for specific comments.    
 
Response to Request for Specific Comment 
 
1. Do you agree that the duration of the arrangement should be addressed in paragraph .02, and 
do you agree with the term short period of time? Are there other terms that you recommend PEEC 
consider that would be more appropriate and better understood?  
 
We agree the duration of the arrangement should be addressed in paragraph .02 as we believe the 
duration of the service is important to the independence considerations.  We appreciate the challenge in 
identifying a term that appropriately and completely conveys the intent that the service not be permanent 
or long-term in nature.   We believe “short period of time” does address that the service should not be 
permanent or long-term; however, we recommend PEEC consider issuing an FAQ providing examples 
and additional guidance on how to evaluate the duration of the arrangement specifically for discrete and 
recurring engagements.   
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2. Do you agree that staff augmentation is a nonattest service and that the proposed interpretation 
should be placed in ET section 1.295? If not, please explain where you believe it would be better 
placed.  
 
We agree non-attest services can be provided as staff augmentation arrangements and including as an 
interpretation would address any possible inconsistencies in practice in the industry.  The proposed 
guidance includes a safeguard that the augmented staff should only perform activities that are not 
otherwise prohibited by the “Nonattest Services” interpretation.  We believe this safeguard is critical and 
recommend PEEC add to the interpretation a requirement to include the scope of activities in the 
documented understanding with the client about the scope of services.  Adding the scope of activities to 
the service documentation will assist the member and client ensure the activities are not prohibited by the 
“Nonattest Services” interpretation.     
 
3. Do you have any concerns regarding application of the proposed interpretation to client 
affiliates? If so, please specify the type of affiliate (that is, parent, subsidiary, or sister entity), and 
describe the concerns and related threats and potential safeguards.  
 
We do not have any specific concerns about applying the proposed interpretation to client affiliates 
assuming the scope of activities is included in the documented understanding with the client.  Including 
the scope of activities will assist members in evaluating whether the activities are not prohibited by the 
“Nonattest Services” interpretation.  See our response to question #2 about including scope of activities to 
the documented understanding with the client.   
 
4. Do you foresee any hardships or regulatory issues that are created by the proposal? If so, 
please explain.  
 
We do not foresee any specific hardships or other concerns in applying this proposal assuming the scope 
of activities is included in the documented understanding with the client.   If the scope of activities is not 
documented, we believe there may be challenges in ensuring the augmented staff does not perform 
activities that would be prohibited by the “Nonattest Services” interpretation.     
 
5. Do you agree with PEEC’s approach to address the appearance of prohibiited employment set 
forth in paragraphs .03–.05? If not, please explain what you believe would be a better approach.  
 
The approach outlined appears appropriate.  
 
6. Do you suggest any additional factors for evaluation of the appearance of prohibited 
employment that PEEC should consider?  
 
We agree with the list of factors provided and believe the following additional factors should be 
considered: 

• Paragraph .03 - We believe the size of the client organization should be a consideration.  Threats 
would likely be greater at smaller client organizations since there would be more reliance on the 
augmented staff and greater chances of the appearance of dual employment.   However, if this 
factor is added to the interpretation, consideration of potential safeguards may be warranted.   

• Paragraph .03 - To address the appearance of dual employment, we believe augmented staff 
should be provided the same type of access and privileges provided to vendors.  If augmented 
staff are provided the same level of access and privileges as employees, there could be the 
appearance of dual employment.   

• Paragraph .04 – We believe augmented staff should be restricted from having direct contact with 
the client’s customers, clients, vendors, or service providers as access to those individuals would 
appear to be holding the staff out as employees and also may put them in a position for being 
responsible for making management decisions. 
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7. Do you suggest any other safeguards that PEEC should consider to reduce threats to an 
acceptable level?  
 
See our responses to question #2 and #3 about including the scope of activities in the documented 
understanding with the client.   
 
Crowe LLP appreciates the PEEC’s efforts in providing additional guidance.  We would be pleased to 
respond to any questions regarding our comments.  Should you have any questions please contact 
Jennifer Kary at (574) 239-7886. 
 
Cordially,  
 
 
 
 
Crowe LLP 
 

KrolSC
Kary, J. - Crowe


