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February 25, 2019 

 

                                                                
 

 

Mr. Samuel L. Burke 

Chair, AICPA Professional Ethics Executive Committee 

AICPA 

220 Leigh Farm Road 

Durham, NC 27707 

 

Via email: Ethics-ExposureDraft@aicpa-cima.com    

 

 

Re: AICPA Professional Ethics Division Exposure Draft, Proposed Interpretation of the 

AICPA Code of Professional Conduct—Staff Augmentation Arrangements Interpretation 

(ET sec. 1.295.157) 

 
 
Dear Mr. Burke: 

 

 The New York State Society of Certified Public Accountants (NYSSCPA), representing 

more than 25,000 CPAs in public practice, industry, government and education, welcomes the 

opportunity to comment on the above-captioned exposure draft.  

 

 The NYSSCPA’s Professional Ethics Committee deliberated the exposure draft and 

prepared the attached comments. If you would like additional discussion with us, please contact 

Elliot L. Hendler, Chair of the Professional Ethics Committee, at (212) 719-8300, or Ernest J. 

Markezin, NYSSCPA staff, at (212) 719-8303.  

 

Sincerely,                                                                                         

                                                           N  Y  S  S  C  P  A                   

               N  Y  S  S  C  P  A               

     Jan C. Herringer 

     President 
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New York State Society of Certified Public Accountants 

 

Comments on 
 

AICPA Professional Ethics Division Exposure Draft, Proposed Interpretation of the 

AICPA Code of Professional Conduct—Staff Augmentation Arrangements 

Interpretation (ET sec. 1.295.157) 

 

 

 

 

 

The New York State Society of Certified Public Accountants (NYSSCPA or the Society) 

appreciates the opportunity to provide comments on the AICPA's Professional Ethics 

Executive Committee (PEEC) exposure draft, Proposed Interpretation of the AICPA 

Code of Professional Conduct—Staff Augmentation Arrangements Interpretation (ET 

sec. 1.295.157).  

 

We support PEEC’s efforts to provide specific guidance regarding situations in which a 

member or a member’s firm provides human resource capital as a service to clients under 

a staff augmentation arrangement. 

 

Specific Questions 

We offer the following responses to the specific questions posed in the exposure draft.  

 

Question 1: Do you agree that the duration of the arrangement should be addressed in 

paragraph .02, and do you agree with the term short period of time? Are there other terms 

that you recommend PEEC consider that would be more appropriate and better 

understood? 

 

Response:  The Society believes that the duration of the engagement is an important 

consideration when assessing whether the threat to independence created by the 

arrangement is reduced to an acceptable level. However, we find the phrase short period 

of time to be too vague to serve as an adequate safeguard to the threat created by the 

arrangement, even when considered in relation to the other proposed safeguards.  Having 

said that, we have been unable to determine a more acceptable term to address the issue 

of duration of the arrangement. We suggest that the PEEC consider issuing, 

contemporaneous with the release of the Interpretation, an FAQ that addresses this issue 

and how the issue of duration might be addressed in the engagement letter.  

 

Question 2: Do you agree that staff augmentation is a nonattest service and that the 

proposed interpretation should be placed in ET section 1.295? If not, please explain 

where you believe it would be better placed. 

 

Response: We concurs with PEEC’s position that staff augmentation arrangements are a 

nonattest service and, therefore, should be added to ET section 1.295. We would suggest, 

as discussed above, that an FAQ be developed and released contemporaneously with the 
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issuance of this Interpretation reminding members that as a nonattest service, these 

arrangements should be considered together with other nonattest services to determine if 

a threat from the performance of multiple nonattest services exists.  

 

Question 3: Do you have any concerns regarding application of the proposed 

interpretation to client affiliates? If so, please specify the type of affiliate (that is, parent, 

subsidiary, or sister entity), and describe the concerns and related threats and potential 

safeguards.  

 

Response: Where the attest client’s combined or consolidated financial statements 

include those of sister entities or subsidiaries, the proposed interpretation should apply to 

those entities. We believe that, in situations where the attest client’s financial statements 

do not include affiliates, the proposed interpretation should also be applied to avoid the 

appearance of prohibited employment. Furthermore, the nonattest services applied to all 

affiliates of the attest client should be aggregated to determine if a threat to independence 

of the member or member’s firm exists. Failing to do so might allow a member or 

member’s firm to consciously circumvent the letter of the interpretation.  

 

Question 4: Do you foresee any hardships or regulatory issues that are created by the 

proposal? If so, please explain. 

 

Response: The Society recognizes that a hardship might exist if the issuance of the 

proposed interpretation results in the loss of the staff augmentation or attest service to a 

member or member’s firm. However, we also believe that providing staff augmentation 

services created self-review threats long before the proposed interpretation was issued 

and, as such, firms should have already made some of the determinations required by the 

interpretation. Accordingly, we believe that the loss of one or the other services will be 

minimal and should not be a determining factor in PEEC’s decision to finalize this 

proposed interpretation. 

 

Question 5: Do you agree with PEEC’s approach to address the appearance of prohibited 

employment set forth in paragraphs .03 - .05? If not, please explain what you believe 

would be a better approach. 

 

Response: The approach to address the appearance of prohibited employment set forth in 

paragraph .03 through .05 is appropriate.  

 

Question 6: Do you suggest any additional factors for evaluation of the appearance of 

prohibited employment that PEEC should consider? 

 

Response: Other factors that might be addressed in evaluating the appearance of 

prohibited employment include: 

 The existence of a permanent, dedicated workspace (office, cubicle, etc.) on the 

client’s premises; or 

 The member’s staff participation in company events or activities reserved for the 

client’s employees only. 
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Question 7: Do you suggest any other safeguards that PEEC should consider to reduce 

threats to an acceptable level? 

 

Response: The Society suggests PEEC consider adding a specific prohibition against the 

staff being paid directly by the client, either in the form of general compensation or a 

bonus. All fees for the staff augmentation arrangement should be billed by the member’s 

firm or the member, if a sole proprietor.  

 

Additional Comments 

The Society notes that the term “staff augmentation arrangement” is not defined in the 

proposed interpretation. For members who do not currently participate in such 

arrangements, we recognize that the term “staff augmentation arrangement” might be 

confusing. Because not all members or member’s firms participate in such arrangements, 

we believe that including a clear and concise definition of these types of arrangements 

would be useful. By adding such a definition, members who do not routinely provide this 

type of service would better recognize such an arrangement should they be asked to 

provide human resource capital to a client.  

 

We also suggest that either the interpretation, or, as discussed above, an FAQ released 

contemporaneously with the issuance of this interpretation, reiterate that all nonattest 

services provided by the member or member’s firm to an attest client needs to be 

considered in the aggregate to determine if a threat to independence from the 

performance of multiple nonattest services is at an acceptable level. We know that this is 

an area of concern to the AICPA Peer Review Program and suggest that with the addition 

of each new interpretation to ET section 1.295, the PEEC should take the opportunity to 

remind practitioners of the requirement to consider whether a threat from the 

performance of multiple nonattest services exists and the requirement to document such 

consideration. 

 


