
 

 
 
February 5, 2019 
 
 
Ms. Toni Lee-Andrews 
Ethics Team 
AICPA 
220 Leigh Farm Road 
Durham, NC 27707 
 
Re: December 7, 2018 PEEC Exposure Draft (ED), Proposed Interpretation to the AICPA Code of 
Professional Conduct: Staff Augmentation Arrangements Interpretation (ET sec 1.295.157) 
 
Dear Ms. Lee-Andrews: 
 
One of the objectives that the Council of the American Institute of Certified Public Accountants 
(AICPA) established for the PCPS Executive Committee is to speak on behalf of local and regional 
firms and represent those firms’ interests on professional issues in keeping with the public 
interest, primarily through the Technical Issues Committee (TIC). This communication is in 
accordance with that objective. 
 
TIC has reviewed the ED and is providing the following comments for your consideration.  
 

GENERAL COMMENTS 
 

TIC appreciates the work of PEEC to attempt to add specific guidance to the Professional Ethics 
Code (the “Code”) related to staff augmentation arrangements. However, TIC does not believe 
that adding an additional interpretation is necessary as the current Code already has adequate 
guidance and safeguards that could be applied in many of these situations. Currently, AICPA 
members already are referencing sections 1.210 and 1.295 of the Code regarding nonattest 
services when providing bookkeeping and other related services. TIC would suggest that, if the 
ethics team is receiving significant questions related to staff augmentation arrangements that 
are not already covered in ET sections 1.210 and 1.295, perhaps the issuance of specific questions 
and answers might be a better way to address these issues. TIC believes that providing specific 
situations and fact patterns might be a more effective way to address potential independence 
issues when firms are providing staff augmentation services. 
 
There was confusion as to whether certain arrangements would fall under the scope of this 
interpretation, so TIC suggests adding some examples for clarity.  TIC believes that if PEEC defined 
the term staff augmentation similar to how it is described in the international standards, that 
might result in less confusion in practice. For example, IESBA section 290.140 notes that this 
section applies to loaned staff where the client “is responsible for directing and supervising the 
activities of the loaned staff”. TIC believes that if PEEC changed the definition of staff 



 

 

augmentation to the IESBA definition INCLUDING the limitation that it pertains only to services 
where the loaned staff are directed and supervised by the client, then a lot of TICs concerns 
would be alleviated because the non-attest services that already are addressed in ET Section 
1.295 are firm-directed services. If that change were made, augmentation clearly would not apply 
to the firm supervised array of non-attest services that currently are allowed with the appropriate 
safeguards that already are addressed in ET section 1.295. 
 
In addition, TIC believes that PEEC might also consider adding some of the commentary from the 
background section of this ED into ET Section 1.295 which may result in less confusion. 
 

SPECIFIC COMMENTS 
 
Question 1: Do you agree that the duration of the arrangement should be addressed in paragraph 
.02, and do you agree with the term short period of time? Are there other terms that you 
recommend PEEC consider that would be more appropriate and better understood? 
 
TIC believes that using the term “short period” is ambiguous and subject to interpretation. Also,  
it sounds as though recurring short periods may be allowed as that is a consideration in paragraph 
.03d of the ED. TIC would suggest some clarification or perhaps examples in order to better 
demonstrate what is meant by the term “short period” if it is not defined in the ED. TIC also 
believes that PEEC may want to consider clarifying recurring engagements versus non-recurring 
engagements for purposes of this ED. TIC has additional comments related to this issue in our 
response to question 6. 

 
Question 2: Do you agree that staff augmentation is a nonattest service and that the proposed 
interpretation should be placed in ET section 1.295? If not, please explain where you believe it 
would be better placed.  
 
TIC believes that ET section 1.295, which covers nonattest services, is already sufficient to cover 
this issue as discussed earlier in this letter. TIC believes that adding additional guidance to 
existing standards could result in confusion and may be missed by practitioners. TIC believes 
that, if there are some specific safeguards related to staff augmentation in addition to those 
already in ET sections 1.210 and 1.295, simply adding those specific safeguards to the existing 
guidance would be much easier for members to follow. 
 
Question 3: Do you have any concerns regarding application of the proposed interpretation to 
client affiliates? If so, please specify the type of affiliate (that is, parent, subsidiary, or sister 
entity), and describe the concerns and related threats and potential safeguards. 
 
TIC does not have specific identifiable concerns related to the application of the proposed 
interpretation to client affiliates. 
 



 

 

Question 4: Do you foresee any hardships or regulatory issues that are created by the proposal? 
If so, please explain. 

 
TIC does have some questions related to employment law that we address in our response to 
question 5 below. TIC was not aware of any additional hardships or regulatory issues related to 
private companies that would be created by this proposal.  
 

Question 5: Do you agree with PEEC’s approach to address the appearance of prohibited 
employment set forth in paragraphs .03–.05? If not, please explain what you believe would be a 
better approach. 

 
TIC has questions as to whether this ED could create additional co-employment risk in 
employment law. TIC would suggest ensuring that an employment attorney review this ED as 
written to ensure there are no unintended legal consequences. TIC has discussed this issue with 
the ethics staff in advance of this letter and is happy to discuss further. 
 
TIC also is concerned that this ED requires additional safeguards, where the safeguards that 
already are in place in ET sections 1.210 and 1.295 are adequate to address issues related to staff 
augmentation. 

 

Question 6: Do you suggest any additional factors for evaluation of the appearance of prohibited 
employment that PEEC should consider? 

 
TIC believes that the use of the term “frequency” in paragraph .03c of the ED will result in similar 
concerns and consequences as using the term “short period.”  For example, paragraph .02d of 
the ED indicates that “the duration of the arrangement is for a short period of time” is a required 
safeguard. Paragraph .03 of the ED indicates the factors that should be considered are “the 
duration” (paragraph .03a) and the frequency (paragraph .03c). TIC believes that this language 
implies that the duration and frequency have to be considered together. Following this logic, 
providing augmented staffing services five days a week for one week might be acceptable, but, 
providing those services two days a week for two years might not be acceptable. If duration and 
frequency are individually considered (as they would be in Paragraph .02), the result may be 
different than if considering them together. 
 
Therefore, TIC would suggest that paragraph .02d be eliminated from the ED and the concepts in 
paragraphs .03a and .03d be combined. This approach probably would narrow the range of 
possible outcomes even though, individually, the terms are still vague. 

 

Question 7: Do you suggest any other safeguards that PEEC should consider to reduce threats to 
an acceptable level? 

 



 

 

No. TIC could not think of any additional safeguards that PEEC should consider to reduce threats 
to an acceptable level. 

 
TIC appreciates the opportunity to present these comments on behalf of PCPS Member firms. 
We would be pleased to discuss our comments with you at your convenience. 
 
Sincerely, 

 
Michael A. Westervelt, Chair 
PCPS Technical Issues Committee 
cc: PCPS Executive and Technical Issues Committees 


