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Sikich LLP would like to thank the Professional Ethics Executive Committee for the 

opportunity to respond to Proposed Revised Interpretation on Information System Services 

(formerly Information Systems Design, Implementation, or Integration) dated March 15, 

2018.  We believe the due process followed in the implementation of revised ethics 

interpretations is essential for ensuring guidelines responsive to our professional 

responsibility and adaptive to our changing environment. 

 

Our responses to the questions posed in the Exposure Draft are as follows: 

 

Question 1 – Do you believe the terminology used in the proposal is consistent with 

industry practice and will be readily understood by members who do and do not 

practice in this arena? 

 

Section 1.295.145.02 of the proposed interpretation includes several definitions that we 

believe could be modified to improve understanding and to ensure consistent application 

by members: 

 

• a.iii states “A system that gathers data that assist management in making 

decisions that directly impact financial reporting” may be considered when 

evaluating whether the nonattest service is related to a financial information.  

We believe this nonattest service should not be considered part of a financial 

information system, as noted in our response to Question 3 below.  This 

definition is overly broad as most, if not all, decisions made by management 

ultimately have an impact on financial reporting but few would result in a 

straight-line “direct” impact on financial reporting.  Furthermore, without more 

specific guidance this lack of clarity could lead to inconsistent evaluation of the 

nonattest service among practitioners and an unnecessary limitation on the 

types of services clients value from members. 

 

  



 

 

• b. utilizes the terms “blueprint” and “schematic” in the definition of the design 

of an information system.  These terms are not common in attest services and, 

as a result, we believe this definition creates uncertainty to attest practitioners.  

We understand the objective is to differentiate that the design (establishing the 

framework for the process flow) of an information system is a necessary step 

to be performed prior to the development (primarily creating code) of an 

information system, but the terminology noted above is more prevalent to other 

professions and could create unintended diversity in application of the 

guidance. 

 

The definition of a financial information system proposes in part to include a system 

that generates information that is significant to the financial statements or financial 

processes taken as a whole. 

 

Question 2.a – The proposal currently does not include specific guidance on what is 

“significant,” leaving the determination to the professional judgment of the member.  

Do you believe this is appropriate?  If you believe specific guidance should be 

included, please explain how you believe “significant” should be defined. 

 

We believe it is appropriate to have the determination of “significant” subject to the 

professional judgment of the member as this is consistent with the Conceptual Framework 

Approach.  Page 6 of the Explanation of the Proposed Revision includes a definition of 

“significant” that still incorporates the professional judgment of the member as it relates 

“significance” to financial statement materiality, which is clearly subjective.  Also, as 

noted in ET Section 1.210.010.07, “Threats are at an acceptable level either because of the 

types of threats and their potential effect or because safeguards have eliminated or reduced 

the threat, so that a reasonable and informed third party who is aware of the relevant 

information work perceive that the member’s professional judgment in not compromised.”  

Inherent in the Framework is the determination, based on the member’s judgment, that 

certain threats are more significant than others or that application of one or more safeguards 

can mitigate a threat.  Incorporating the definition set forth in the Explanation would 

improve the guidance.  In addition, we also believe it would be appropriate to require the 

member to document the rationale and reasoning justifying the determination that the 

system in not “significant”. 

 

Question 2.b – By including the concept of “significant” in the definition of a financial 

information system, it could be perceived that PEEC has proposed a less restrictive 

standard than the current interpretation, which would allow the member to design 

or develop a component of the financial information system that is not significant to 

the financial statements or financial process as a whole.  Do you believe this exception 

is appropriate?  Why or why not? 

 

  



 

 

We believe the exception to allow a member to design or develop a component of the 

financial information system that is not significant to the financial statements or the 

financial process as a whole is appropriate.  While some may argue this concept results in 

a less restrictive standard than the current interpretation, we believe, for the reasons 

articulated in our response to question 2.a, that the concept is appropriate. 

 

Question 2.c – Do you think the phrase “financial process” makes it clear that 

members should be thinking broadly about processes that may affect a financial 

process such as information technology general controls? 

 

We do not believe the phrase “financial process’ makes it clear that members should be 

thinking about information technology general controls or similar matters.  The question 

itself demonstrates the lack of clarity when it asks if members should be thinking broadly 

about processes that may affect a financial process.  We recommend the definition be 

changed to read “Financial information system is a system that aggregates source data 

underlying the financial statements or generates information that is significant to the 

financial statements or financial processes and/or controls, including but not limited to 

information technology general application controls, taken as a whole.”  This incorporates 

the discussion on page 6 in the Explanation of the Proposed Revision. 

 

Question 3 – One of the factors proposed that may assist members in determining 

whether a nonattest service is related to a financial system is whether the system 

gathers data that assists management in making decisions that directly affect 

financial reporting.  Do you believe this would include management-level dashboard 

reporting?  Why or why not? 

 

We believe that, as this interpretation is written, management level dashboard reporting 

would be included as a nonattest service related to a financial information system but we 

do not believe such inclusion is warranted.  Decisions that directly impact financial 

reporting could be interpreted to cover virtually all management decisions that ultimately 

impact financial transactions – deciding to increase the number of workers assigned to the 

assembly line directly impacts the reporting of components of cost of goods sold, etc.  As 

such, we believe the language “   a system that gathers information” in the proposed factor 

above is overly broad and should be removed from the interpretation.  Dashboard level 

reporting that does not alter the underlying recording or aggregation of data specifically 

utilized in financial reporting is essentially an enhanced tool or add-on that does not impact 

the functionality of the financial information system and therefore should be permissible 

with the application of the appropriate safeguards.  Dashboard reporting facilitates 

management assumption of management responsibilities and does not involve the 

delegation of such to the member either in the creation of the dashboard to facilitate 

accumulation of information management deems important to the operation of the business 

or in the ultimate decisions made by management. 

 



 

 

Question 4 – If adopted as proposed, do you believe the extended period of time would 

be needed to implement the guidance?  Why or why not? 

 

If this interpretation is adopted as proposed, or without major substantive changes to the 

guidance set forth, we believe the extended period of time for implementation, combined 

with an early implementation option is appropriate.  Some members likely will need to 

make more fundamental changes to the way services are provided to clients and the 

additional time should allow for less disruption to the members’ practices and allow clients 

to seek other alternatives should independence issues exist based on the revised 

interpretation. 

 

Additional Comments/Questions Submitted 

 

1. Section 1.295.145.04 of the proposed interpretation stipulates the design of an 

attest client’s financial information system creates a threat to independence that 

could not be reduced to an acceptable level by the application of safeguards.  There 

are many consulting and other nonattest services that result in specific 

recommendations for process improvements or modifications to the control 

environment that do not result in an impairment of independence provided all the 

requirements of the “Nonattest Services” subtopic of the “Independence Rule” are 

met.  These other services could appear similar in nature to the concept of the design 

of a financial information system.  The interpretation, as written, presumes the 

member will perform both design and development/implementation services which 

collectively pose a threat considerably greater than design services alone.  We 

believe members should be able to design (create the blueprint) for a financial 

information system without impairing independence as long as management 

reviews and approves the design and performs all management responsibilities with 

respect to development and installation.  These elements of the overall system 

implementation may well be performed by other members or vendors.  

 

2. Sections 1.295.145.19 and .20 of the proposed interpretation address maintenance, 

support and monitoring services.  Specifically, paragraph 19 d provides that 

independence would be impaired if the member “Has responsibility to perform 

ongoing network maintenance, such as updating virus protection solutions, 

applying routine updates and patches, or configuring user settings”  while 

paragraph 20 establishes an exception if such services are “discrete nonrecurring 

engagements”.  As a practical matter, many members may enter into engagements 

covering an extended period of time for which they could be compensated on a 

retainer basis to provide such services on an as-needed basis.  Such agreements 

reduce the need to create multiple engagement letters covering general services 

and, in effect, provide an understanding for the performance of multiple “discrete” 

services throughout the year.  We believe forcing members to establish each 

instance of providing these services as “discrete” engagements places an 



 

 

unnecessary burden on the practitioner.  We further believe all the requirements of 

the “Nonattest Services” subtopic of the “Independence Rule” can be met by having 

management provide specific and continuous direction to the member throughout 

the term of the services and, as such it should be acceptable for members to 

structure the arrangements with clients in a manner that facilitates effective 

utilization of members’ services. 

 

Very truly yours, 

 

 

 

 


