
 

 
BDO USA, LLP, a Delaware limited liability partnership, is the U.S. member of BDO International Limited, a UK company limited by guarantee, and forms part of 
the international BDO network of independent member firms.  
 
BDO is the brand name for the BDO network and for each of the BDO Member Firms. 

 
 

600 North Pearl, Suite 1700
Dallas, TX 75201 
 

Tel: 214-969-7007
Fax:  214-953-0722 
www.bdo.com 

May 12, 2017 

 

Professional Ethics Executive Committee 
Lisa A. Snyder, Senior Director 
Professional Ethics Divisions 
American Institute of Certified Public Accountants 
1211 Avenue of the Americas, 19th Floor 
New York, NY 10036 

Via e-mail: lisa.snyder@aicpa-cima.com 

 

Re:  Responding to Non-Compliance with Laws and Regulations 

 

Dear Ms. Snyder and PEEC Committee Members: 

We appreciate the opportunity to provide comments on the American Institute of Certified Public 
Accountants (“AICPA”) Professional Ethics Executive Committee’s (“PEEC”) Proposed 
Interpretation to the Code of Professional Conduct, Responding to Non-Compliance with Laws and 
Regulations.  Our comments on the proposed interpretation follow. 

We are concerned that the proposed interpretation does not differentiate requirements between 
auditors and non-auditors.  The International Ethics Standard Board for Accountants (“IESBA”) Final 
Pronouncement, Responding to Non-Compliance with Laws and Regulations, has less demanding 
requirements for professional accountants in public practice providing services other than audits 
of financial statements (“non-auditors”).  Specifically, as stated in the IESBA Basis for Conclusions 
document, paragraph 225.39 of the IESBA Final Pronouncement only requires non-auditors to seek 
to obtain an understanding of non-compliance with laws and regulations (“NOCLAR”), recognizing 
that constraints on their access to information may preclude them from obtaining such an 
understanding.  Further, paragraph 225.49 only requires non-auditors to consider (and not 
determine) whether further action is needed in the public interest.   

The provision of non-attest services often does not provide a sufficient basis for enabling a member 
to obtain an understanding of a matter as required in paragraph 13 of the proposed interpretation, 
and we recommend that non-auditors be required only to “seek to obtain an understanding of a 
matter” similar to the IESBA requirement.  Further, due to likely constraints on their access to 
information, non-auditors should also be required to “consider advising” management and those 
charged with governance as opposed to “should advise” as noted in paragraph 19.  Further, we 
recommend that paragraph 24 related to the appropriateness of management’s response be 
changed to “should consider assessing” rather than “should assess.” 
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We also recommend that certain non-attest services should be carved out of the interpretation 
such as forensics due to the conflicting nature of the services with the requirements. 

Finally, we recommend that non-auditors be encouraged rather than required to document certain 
aspects of a NOCLAR. 

Paragraph 67 of the IESBA Basis of Conclusions further notes that the nature of non-audit services 
are “extremely diverse” and may be one-off limited scope engagements with relatively short 
durations.  As a result, the IESBA Board concluded that it would be unreasonable to require non-
auditors to apply the same response framework as auditors but left open the ability for jurisdictions 
to extend the framework to non-auditors if doing so would serve national needs.  We do not believe 
there is a basis for extending the response framework to non-auditors; rather, it would more likely 
result in undue harm to these individuals, and firms would likely incur an increase in legal exposure 
and unnecessary significant costs of compliance.  

We would be pleased to discuss our letter with you.  If you would like to discuss our comments, 
please contact, Christopher Tower, National Managing Partner - Audit Quality and Professional 
Practice (714) 668-7320. 

Respectfully,  

 

 

 

 

 

 


