
 

 
 
October 12, 2017 
 
 
Ms. Toni Lee-Andrews 
Ethics Team 
AICPA 
220 Leigh Farm Road 
Durham, NC 27707 
 
Re: July 7, 2017 PEEC Exposure Draft (ED), Proposed Interpretation and Other Guidance: State 
and Local Government Entities (formerly Entities Included in State and Local Government 
Financial Statements) 
 
Dear Ms. Lee-Andrews: 
 
One of the objectives that the Council of the American Institute of Certified Public Accountants 
(AICPA) established for the PCPS Executive Committee is to speak on behalf of local and regional 
firms and represent those firms’ interests on professional issues in keeping with the public 
interest, primarily through the Technical Issues Committee (TIC). This communication is in 
accordance with that objective. 
 
TIC has reviewed the Proposed Interpretation and Other Guidance: State and Local Government 
Entities (formerly Entities Included in State and Local Government Financial Statements) (ED) and 
is providing the following comments for your consideration.  
 

GENERAL COMMENTS 
 

TIC appreciated the efforts of PEEC to uphold and improve the code of professional conduct. 
However, recent exposure drafts issued by PEEC appear to be more rules based and go above the 
intent of the current threats and safeguard approach included in professional standards. In that 
regard, TIC has concerns about the additional requirements introduced in this proposed 
interpretation.  
 
TIC believes the changes proposed in the ED will cause a significant amount of evaluation and 
documentation based on presumptions of threats, and likely will have the same end result we 
have today following the current ethics rules and guidance.  Essentially, the ED creates additional 
rules instead of moving away from them, which has been TIC’s main concern with several recently 
issued PEEC proposals, most recently with the Long Association of Senior Personnel with an Attest 
Client Exposure Draft. 
 
Select TIC members who have years of experience with audits of governmental entities have read 
the proposal, listened to the September webcast, and even spoken to members on PEEC, and TIC 



continues to be uncertain as to what was wrong with the existing guidance to perpetuate a 
potential change.  TIC understood this project began because PEEC was interested in evaluating 
whether the affiliates standard would apply to governments.  The evaluation concluded that 
governments are very different and that it would not apply.  TIC concurs with this assessment.   
 
Where TIC differs in opinion is the notion that something had to change with extant on the 
matter.  While affiliates were addressed recently for commercial entities, the governmental 
version of affiliates (opinion units and component units, for example) was addressed when GASB 
Statement No. 34, Basic Financial Statements —And Management’s Discussion and Analysis—
For State and Local Governments, created changes in practice.  In the webcast, task force 
members stated that it had been 17 years since extant was drafted and to paraphrase “so much 
has changed.” In reality, the standards related to the governmental equivalents to affiliates has 
not changed.  This ED requires a substantial amount of evaluation and documentation that was 
not required under extant.   
 
In addition, TIC members do not believe the substantial change in evaluation and documentation 
would change the current outcomes that we achieve with extant.  Therefore, TIC feels that the 
concept of cost benefit has not been satisfied with this ED and TIC would urge PEEC to reconsider 
these proposed changes.  
 
TIC’s recommendation would be to leave the existing (extant) guidance as it is currently written, 
but add the elements of paragraph 10 as proposed in the ED that are not currently addressed in 
extant. This might read as follows: 
 

For funds, component units, or activities included a financial statement for which the 
member opines, members should apply the “Conceptual Framework for 
Independence” interpretation [ET sec.  1.210.010] if the member knows or has reason 
to believe that a relationship or circumstance exists with the entity that would create 
threats to independence. 

 
TIC believes that most firms are doing the above evaluation today.  The task force members on 
the webinar also stated that the task force shared this belief.  Including it with extant would cover 
the potential issues PEEC and its task force seem to be concerned about without the substantial 
added burden of required evaluations and rebuttals to presumptions proposed in the ED.  One 
would argue if the member is unaware of the threat of independence, it is unlikely that 
independence is actually threatened.  
 

SPECIFIC COMMENTS 
 
Question 1: Are there any situations in which you believe the framework proposed will not reach 
the appropriate answer for the general fund? If so, please explain the situation and why you 
believe the appropriate answer would not be reached.  
 



TIC does not understand why PEEC is singling out the general fund in this question as opposed to 
all governmental funds. However, TIC does believe the framework TIC proposed above will reach 
an appropriate answer and many times auditors are already reaching these same conclusions in 
practice today without having a detailed interpretation to get there. 
 
Question 2: Paragraph .03 of the proposed revised interpretation notes that when an 
interpretation of the “Independence Rule” (ET sec. 1.200.001) is applied in a state or local 
government environment and the interpretation uses terminology that is not applicable in this 
environment, the member should use their professional judgement to determine if there is an 
equivalent term and provides an example of one such situation in which PEEC believes this could 
occur. Are there any other terms or concepts included in the interpretations to the independence 
rules that PEEC should highlight as an example or consider providing additional application 
guidance for? 
 
TIC has no recommendations related to any additional terms or concepts that PEEC should 
highlight as an example or consider adding for additional application guidance. 
 
Question 3: Are the entities that would be included in the proposed definition of a primary 
government in paragraph .04a the entities that should be evaluated for independence purposes? 
If not, what entities should be evaluated for independence purposes, and should the term primary 
government be used to describe these entities? 
 
TIC believes the term primary government should not be used if the definition is different from 
what is currently used in GAAP.  Instead, TIC would suggest use of the terminology “Upstream 
Financial Reporting Entity” as described in the ED since that term is not currently used in the 
accounting standards and will result in less confusion for practitioners.  
 
Question 4: PEEC believes that the criteria necessary to undertake the “more than minimal 
influence evaluation” in paragraph .14 is already available to the auditor as a result of other audit 
procedures. Do you believe that there are circumstances in which this information is not readily 
available to the auditor? If so, provide examples of circumstances in which a member may have 
difficulty in performing this evaluation. 
 
TIC believes that a lot of this information is readily available to the auditor as a result of other 
audit procedures already being performed today. However, TIC disagrees with the presumption 
that primary governments have more than minimal influence concept. TIC strongly believes that 
this presumption is flawed and should be excluded.  Additionally, TIC is struggling to tie the 
potential for independence issues to more than minimal influence.  The connection is not clear 
to TIC and not described adequately in the ED nor in the September webinar.  There could be 
instances where the primary government does not have more than minimal control and an 
independence issue could exist, that would be covered by paragraph 10 where TIC believes 
upstream in general should be covered by that paragraph, as noted earlier in this letter. 
 



Question 5: The “more than minimal influence over the accounting or financial reporting process 
over that fund or component unit” concept would require an analysis that is intended to be 
different than the analysis required for determining which entities are in a primary government’s 
financial reporting entity. In the context of the proposed guidance, is that objective clear? If not, 
how would you better describe the analysis? 
 
TIC thinks that in the context of the proposed guidance, that objective is clear; however, TIC does 
not agree that this evaluation is necessary.   
 
Question 6: Paragraph .13 provides a “best efforts” provision that addresses those situations in 
which a member is unable to obtain the information necessary to identify investments held by a 
financial statement attest client. Are there any other situations in which you believe a best efforts 
provision would be necessary, either upstream or downstream, because the financial statement 
attest client may have difficulty identifying all the entities required to be included in the financial 
reporting entity? 
 
TIC does not believe the best efforts provision is necessary here.  Under the GASB standards, 
investments are required to be on the governmental entity’s financial statements so it is likely 
that auditors will be able to get all this information.   
 
TIC believes the upstream provisions, if not eliminated, should include a best efforts provision.  
Also, TIC believes that PEEC should consider best efforts for determining materiality of entities 
that are excluded from the financial statements. 
 
Question 7: Is it clear that the interpretation does not apply to an entity that provides grant funds 
to the financial statement attest client (or vice versa) unless that entity is a fund or component 
unit that would otherwise be covered by the interpretation? If not, provide examples of situations 
in which you believe additional guidance is needed. 
 
TIC does believe this ED is clear that the interpretation does not apply to an entity that provides 
grant funds to the financial statement attest client unless that entity is a fund or component unit 
that would otherwise be covered by the interpretation. 
 

ADDITIONAL COMMENTS 
 
As it relates to making reference to the work of other auditors, PEEC believes that making 
reference to another auditor’s report will not always reduce threats to an acceptable level if the 
primary government has more than minimal influence over the accounting or financial reporting 
process of the fund or component unit.  This proposal will require an analysis (that likely should 
be documented) in every case.  TIC members questioned if there had been audit failures or 
significant independence issues in a government financial statement when making reference to 
another auditor to prompt a change from extant.  Rather than requiring the analysis in every 
case, TIC would suggest PEEC include language in paragraph 10 of the ED to address any potential 



concerns as noted previously in this letter.  TIC considered this alternative in real examples and 
came to the conclusion that the language proposed above would address the concern.  
 
In addition, if this ED is approved as drafted, TIC believes that additional time will be needed for 
firms to update all of their internal policies and procedures to reflect these additional 
requirements and to ensure compliance with any additional peer review requirements which 
would likely result after issuance of this interpretation. Therefore, TIC believes that even a 
proposed effective date of June 15, 2019 may be too soon to ensure that firms of all sizes are 
able to put the proper controls in place to ensure compliance with this interpretation.  
 
TIC would also encourage PEEC to work with the Peer Review Board to try to ensure that this 
interpretation is not going to result in any additional documentation requirements or have other 
unintended consequences for firms that undergo peer review. 
 
TIC appreciates the opportunity to present these comments on behalf of PCPS member firms. We 
would be pleased to discuss our comments with you at your convenience. 
 
Sincerely, 

 
Michael A. Westervelt, Chair 
PCPS Technical Issues Committee 
cc: PCPS Executive and Technical Issues Committees 


