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May 15, 2015 
 
Professional Ethics Executive Committee   
Attention: Lisa A. Snyder, Director 
Professional Ethics Division 
American Institute of Certified Public Accountants  
1211 Avenue of the Americas, 19th Floor 
New York, NY 10036 
 
Via e-mail: lsnyder@aicpa.org 
  
Re: Proposed Interpretation 1.220.040 “Firm Mergers and Acquisitions” under “Independence 
Rule” 1.200.001 
 
Dear Ms. Snyder: 
 
We appreciate the opportunity to provide comments on the Professional Ethics Executive Committee’s 
(“PEEC”) proposed Interpretation [1.220.040] Firm Mergers and Acquisitions of the AICPA Code of 
Professional Conduct (the “AICPA Code”) issued on December 10, 2014.   
 
We have included comments and recommendations on specific requested matters as well as comments 
and recommendations on other matters that we believe warrant consideration by the PEEC.  
 
Specific Feedback Request 
 
The Exposure Draft requested feedback in three (3) specific areas: 
 

1. Whether an evaluation of threats and the application of safeguards as proposed for scenario (a) 
is also appropriate for scenario (b): 
 

(a) An acquired firm provided prohibited nonattest services to an attest client of the 
acquiring firm during the period of the professional engagement or the period covered by 
the financial statements; 

(b) An acquiring firm provided prohibited nonattest services to an attest client of the 
acquired firm during the period of the professional engagement or the period covered by 
the financial statements. 

  
The proposed Interpretation allows for an evaluation of threats to independence and an 
application of safeguards that may reduce the threats to independence to an acceptable level for 
scenario (a).  However, for scenario (b), it asserts that threats to independence would be 
considered so significant that they could not be reduced to an acceptable level by the application 
of any safeguards and, therefore, independence would be impaired. 
 
We are uncertain as to the PEEC’s rationale for disparate conclusions with respect to the two 
scenarios. In both scenarios, the combined “member’s firm” will comprise Partners and 
employees of the legacy firms.  We believe that an evaluation of the substance of the 
circumstances, rather than the form of the merger or acquisition, would determine whether the 
personnel of the combined “member’s firm” would be in position to complete the attest 
engagement with an appropriate level of objectivity, independence, and professional skepticism 
necessary to issue an attest report.  Accordingly, we believe the guidance should allow for an 
assessment of independence threats arising from the provision of nonattest services and the 
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application of appropriate safeguards to eliminate or reduce those threats to an acceptable level 
in both scenarios. 
 

2. Whether the proposed interpretation provides sufficiently clear guidance with respect to the 
evaluation of threats to independence based on the attribution of the results of the nonattest 
services (provided by the acquired firm) to the acquiring firm: 
 
As noted in item #1 above, we believe an evaluation of threats to independence arising from the 
performance of prohibited services in order to determine whether such threats are at an 
acceptable level is appropriate for both scenarios (a) and (b). Further, in our view, the proposal 
does not provide sufficient guidance to assist practitioners in making determinations on whether 
the results of nonattest services performed by one firm should or should not be attributed to the 
other firm. We believe that the PEEC should expand the Interpretation to include specific 
guidance and examples to assist practitioners in making such determinations. For instance, 
guidance should be added on legal or contractual obligations and responsibilities, such as those 
inherent in a stock versus asset purchase that would or would not attribute the results of 
nonattest services to the other firm. 
  

3. Whether the effective date of the proposal is appropriate or a transition period is necessary: 
 
We believe that the new Interpretation should apply only to mergers and acquisitions entered 
into after a transition period to allow in-process transactions negotiated without consideration of 
the guidance in the new Interpretation to be completed with minimal disruption to all parties 
involved. We recommend that the PEEC consider an effective date of 180 days after publication 
of the final rule in the Journal of Accountancy. 

 
Additional Comments and Feedback 
 
Applicability of the proposal to situations other than formal firm merger or acquisition transactions 
 
The proposal appears to be limited to formal firm merger or acquisition transactions. That is, while the 
proposal references acquisitions of all or parts of a business, it is unclear whether this would include 
situations where a firm takes on only certain professionals and clients of another firm but there is no 
formal transaction to acquire all or part of a firm. In our view, an evaluation of threats to independence 
and the application of safeguards would be appropriate in these situations similar to more formal merger 
and acquisition transactions. We suggest the PEEC consider whether the substance of such 
arrangements are covered by the exiting language in the proposal, or whether the Interpretation should 
be expanded or clarified to include specific reference to these types of arrangements.  
 
Comment on the use of the term “effective date of the merger or acquisition” in the Interpretation 
 
The term “effective date of the merger or acquisition” is used in numerous instances in the proposed 
Interpretation in both the sections on Employment or Association with an Attest Client and Nonattest 
Services. There often are many critical dates associated with a merger or acquisition transaction such as 
an initial agreement effective date and a final transaction closing date. Accordingly, if the PEEC intends 
to link the proposed rule provisions to the date of the final merger or acquisition closing date, we believe 
that the Interpretation should reference the “closing date of the merger or acquisition” or any equivalent 
terminology in the accounting literature to avoid any confusion with respect to the appropriate periods 
under consideration.    
 
Comment on Paragraph 03 items (d) and (e) of the proposed Interpretation on assessing and 
communicating the details of prior employment or associations 
 
Paragraph 03 of the proposed Interpretation describes the safeguards that must be implemented in 
order to conclude that the threats to independence arising from a partner or professional employee’s 
prior employment or association (e.g., as a director, officer, employee, promoter, underwriter, voting 

2 | P a g e  
 



 

trustee, trustee of any pension or profit sharing trust of the entity, or in any capacity equivalent to that of 
a member of management) with an entity that becomes an attest client through a merger or acquisition 
are at an acceptable level.  
 
 
While items (a), (b), and (c) of paragraph 03 closely align with the current rules on “Former Employment 
or Association With an Attest Client” (Section 1.277.010), the prescriptive steps outlined in item (d) 
regarding the assessment of the prior employment or association with the attest client, and the 
requirement in item (e) that the relationship be communicated to those charged with governance impose  
requirements that exceed what is required when a Partner or professional joins a firm from an attest 
client in situations unrelated to a firm merger or acquisition.  
 
With respect to paragraph item 3(d), we are uncertain as to PEEC’s rationale for imposing additional 
requirements to assess the prior relationship of the partner or professional at the attest client for former 
associations arising from a firm merger or acquisition that are not required for such relationships outside 
of a firm merger or acquisition scenario. In our view, threats to independence are substantively similar in 
both scenarios and thus the requirements should be consistent. We also believe that existing rule 
provisions in Section 1.277.010 allow for an appropriate reliance on professional judgment regarding the 
assessment of threats to independence arising from such relationships and this approach is preferable 
to the imposition of prescriptive steps and procedures outlined in the proposed Interpretation.  
 
In addition, the final reference in paragraph 3(d) provides that “In such situations, an individual within 
the firm with the appropriate stature, expertise and objectivity should review the subsequent attest 
engagement prior to issuing the attest report to determine whether the attest engagement team 
maintained integrity, objectivity, and as appropriate, professional skepticism.” We are unclear of the 
intended meaning of “such situations” and recommend that the PEEC either clarify whether this 
sentence relates only to the paragraph 3(d) safeguard or identify the sentence as an additional 
safeguard listed under paragraph 3. 
 
Further, paragraph 3(e) and paragraph 11 impose a requirement to communicate with those charged 
with governance the details of former employment or association relationships of partners or 
professionals, and the details of nonattest services performed by the acquiring or acquired firm arising 
out of a firm merger or acquisition, and encourages documenting the substance of this discussion.  
There is no similar requirement in the AICPA Code for the same types of relationships not connected to 
a firm merger or acquisition, or for any other relationship between a member’s firm and its attest client 
under the current AICPA Code except as required under AICPA Code Section1.298.010, Breach of an 
Independence Interpretation. 
 
We recommend that the PEEC remove these requirements from the proposed Interpretation and 
consider undertaking a separate project to study the adoption of a requirement to communicate all 
applicable relationships to those charged with governance similar to the requirements of PCAOB Rule 
3526, Communication with Audit Committees Concerning Independence.  
 
Comment on the application of the proposed Interpretation to Network Firms 
 
The definition of Firm in Section .0400, Definitions of the AICPA Code indicates in part that “for purposes 
of applying the “Independence Rule,” a firm includes a network firm when the engagement is either a 
financial statement audit or review engagement and the audit or review report is not restricted, as set 
forth in the AICPA SASs and SSARSs (AICPA, Professional Standards). [Prior reference: paragraph .11 
of ET section 92]”. Based on this definition, it would appear that the proposal would apply to 
relationships at all network firms of the acquiring and acquired firms.  
 
In our view, threats to independence associated with the employment and nonattest services 
relationships occurring at other network firm’s would likely be at a reduced level when compared with 
those at the firm involved in the merger or acquisition. Accordingly, we recommend the PEEC consider 
whether it would be appropriate to include an exception for employment and nonattest service 
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relationships in connection with a firm merger or acquisition similar to the one for consideration of 
nonattest services performed at network firms included in the recently adopted interpretation on the 
“Cumulative Effect on Independence When Providing Multiple Nonattest Services” (Section 1.295.0200). 
 

*     *     *     * 
 
We would be pleased to discuss our comments and recommendations with members of the PEEC.  If you 
wish to do so, please feel free to contact Steven Feye at (203) 563-2660 or sfeye@deloitte.com; Richard 
Goligoski at (203) 761-3423 or rgoligoski@deloitte.com; or Vincent A. DiBlanda at (203) 761-3215 or 
vdiblanda@deloitte.com. 
 
Sincerely,  
 
 
     
Steven Feye 
 
Deloitte LLP Managing Partner National Office Independence Consultation and National Director of 
Independence Consultation 
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