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PRP Section 7100

Guidance for Association Involvement

Introduction

.01 Associations of CPA firms (for peer review purposes) include any groups, affiliations, or alliances of ac-
counting firms. The term also applies to two or more firms or a group of firms (whether a formal or in-
formal group, and whether or not a common name is used) that jointly market or sell services. Firms and
other entities in the association cooperate with one another to enhance their capabilities to provide pro-
fessional services (See Interpretation No. 26-1, “Organizing the System or Engagement Review Team,”
of paragraph .26 of section 1000, Standards for Performing and Reporting on Peer Reviews [sec. 2000,
Peer Review Standards Interpretations, question 26-1]).

.02 Interpretation Nos. 26-1 and 26-2 to the Standards address associations of CPA firms and association
formed teams. Interpretations Nos. 21-14 through 21-17, “Independence, Integrity, and Objectivity,” of
paragraph .21 of section 1000, Standards for Performing and Reporting on Peer Reviews (sec. 2000,
Peer Review Standards Interpretations, questions 21-14-21-17), address some independence concerns
related to association marketing materials. Paragraphs .154—.205 of the Standards address performing
and reporting on reviews of quality control materials (QCM).

Level of Involvement

.03 A member firm of an association may conduct a peer review of another association member firm enrolled in
the AICPA Peer Review Program, provided that the firm is not a member of a network as defined by In-
terpretation No. 26-2 and the association receives annual approval of its Association Information Form
(AIF) from the AICPA Peer Review Board (board).

.04 An association has the ability to assist its members in forming review teams (association formed review
teams) and provide technical assistance to such review teams, provided that the association requests and
receives approval from the board. In order for an association to be approved to assist in forming review
teams, the association should answer the specific questions related to making such a request in the annu-
al AlF.

.05 A majority of the reviewers on an association formed review team, including the team captain in a System
Review and the entire team in an engagement review, must be from association member firms.

.06 An association formed review team may only perform peer reviews of association member firms.

.07 The reviewed firm and administering entity (not the association) ultimately are responsible for ensuring that
the firm’s peer review is scheduled, performed, and completed in a timely manner.
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.08 If the association has requested permission to assist its members in the formation of review teams or pro-
vide technical assistance to the review team, and has been approved to do so by the board, the associa-
tion agrees to

a.

comply with the Standards for Performing and Reporting on Peer Reviews established by the
board, as applicable, and related administrative procedures.

verify that all reviewer resumes are entered into the online reviewer database, which should be
updated on an annual basis for each individual that it recommends to the administering entity to
assign to a peer review team.

verify that the peer reviewers possess the appropriate qualifications for service on the peer re-
view team for which they are being recommended.

ensure that the applicable administering entity is advised of any arrangements made for peer re-
views prior to the commencement of the peer reviews, including the names of the peer reviewers
and the dates the peer reviews will take place, and not change those arrangements unless author-
ized by the administering entity.

promptly report any unresolved disagreements arising from the peer review to the entity adminis-
tering the peer review.

retain the records on peer reviews that must be maintained by the association, including the peer
review working papers, per the document retention policy in Interpretation 25-1, “Peer Review
Documentation and Retention Policy,” of paragraph .25 of section 1000, Standards for Perform-
ing and Reporting on Peer Reviews (sec. 2000, Peer Review Standards Interpretations, question
25-1).

monitor the peer reviews to make sure the peer review working papers and peer review docu-
ments are submitted to the administering entities in accordance with the established time frames.

.09 The association understands the following:

a.

b.

d.

Annual approval of an AIF specifically relates to and is required for the members of an associa-
tion having the ability to perform peer reviews of other members in the same association enrolled
in the AICPA Peer Review Program for an AICPA approved administering entity.

Annual approval of an AIF also is required for an association requesting to provide technical as-
sistance to review teams and assist its members in forming review teams (known as an associa-
tion formed review team) to conduct reviews of association member firms enrolled in the AICPA
Peer Review Program.

The reviewed firm and administering entity (not the association) ultimately are responsible for
ensuring that the firm’s peer review is scheduled, performed, and completed in a timely manner.

Approval of an AIF does NOT grant the association the authority to administer the AICPA Peer
Review Program and, therefore, the association is not deemed an approved administering entity.
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€.

Approval of the AIF is not an endorsement or approval of, and has no applicability to, a separate
peer review program that an association may own, conduct, or administer.

If the association makes any representations (in brochures, directories, pamphlets, Web pages, or
any marketing or selling materials) regarding its member firms to assist the firms in obtaining
engagements, such representations are “objective and quantifiable.”

Requirements for Involvement

.10 An association of CPA firms and its member firms must meet certain specified independence criteria, in-
cluding the following:

a.

The association, as distinct from its member firms, does not perform any professional services
other than those it provides to its member firms or affiliates.

The association does not make representations regarding the quality of professional services per-
formed by its member firms unless the representations are objective or quantifiable.

The association does not arrange for referrals or participating work among member firms.

The association does not have any direct or material indirect financial interest or involvement in
its member firms in sharing fees generated by members through the sale of products or services.

The association does not exercise any direct or indirect management control over the profession-
al or administrative functions of its member firms.

The association does not meet any of the characteristics of a network as defined by Interpretation
No. 26-2.

.11 Annually, the association must submit an AIF, which is a questionnaire requesting general information
about the association, independence matters, and whether the association requests to be approved to as-
sist its members in forming review teams or provide technical assistance to such review teams. The Na-
tional Peer Review Committee (National PRC) administers this process on behalf of the board and its
Association Task Force. The AIF must be approved by the Joint Association Task Force prior to the re-
view being planned, formally scheduled, or performed.

Participating Associations for CPA Firms

.12 Administering entities can obtain a listing of associations from the AICPA Peer Review Team.

.13 If an administering entity receives inquiries concerning the ability of an association to assist in forming re-
view teams or an association member firm’s ability to review another member firm under the AICPA
Peer Review Program, the caller should be instructed to contact the AICPA Peer Review Team at
919.402.4502.

Document Retention
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.14 Associations that assist in forming peer review teams should retain the peer review documentation prepared
by those teams during system and engagement reviews until 120 days after the peer review is completed
(See Interpretation 25-1).

.15 Additional documentation requirements are similar to those for firm-on-firm reviews; please refer to the
Standards and related Interpretations for those requirements.

Independence With Respect to Shared Materials, Services, Networks and Marketing

.16 An independent review of the system for the development and maintenance of QCM and the resultant mate-
rials (the QCM review) is required for an association of CPA firms when a user firm in the association
will perform a peer review of another user firm in the association (See paragraph .159 of the Standards).
This independent review is performed triennially and administered by the National PRC (See paragraph
.160 of the Standards).

.17 The review of the QCM materials must take place before any association member firms can perform peer
reviews of any other association member firms.

.18 Independence is impaired for CPA firms belonging to an association that makes representations regarding
its member firms in advertisements or marketing materials (brochures, directories, pamphlets, Web pag-
es, or any other form of marketing or selling materials), unless the representations in the advertisement
are objective or quantifiable, the association has submitted the AIF to the board, and the association has
received notification that the AIF was accepted (See Interpretations 21-14-21-16).

.19 Independence is impaired (for the purpose of performing peer reviews) amongst firms that belong to a sub-
association. A subassociation comprises members of an association (parent association) that form a
group or partnership within the association for the purpose of cooperating to enhance the firm’s capabili-
ties to provide professional services (subassociation). However, members of a subassociation may per-
form peer reviews of nonaffiliated member firms of the parent association, so long as the parent associa-
tion and subassociation do not belong to the same network as defined by Interpretation No. 26-2 (see In-
terpretation No. 21-17).

.20 If a firm is a member of a network, the firm is not considered to be independent with respect to other firms
within the same network. The owners and employees of network firms are also not considered to be in-
dependent with respect to other firms within the same network (see Interpretation No. 26-2).
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